Trio Milan Šteindler (65), David Vávra (65) a Petr Čtvrtníček (58) si ze Zákopčaníka vystřelilo v parodii na tehdejší Počasíčko, v němž se nahé modelky na Nově pomalu svlékaly či oblékaly při předpovědi počasí. Zákopčaník se roku 1998 v rubrice České sody objevil díky fotomontáži úplně nahý. „Lidé na ulici se mě ptají, jak je možné, že jsem něco takového mohl udělat a kolik mně za to zaplatili. Někteří vůbec nepochopili, že šlo o montáž. Znemožnili mě před mými vlastními dětmi. Jak jim to mám vysvětlit?“ čílil se tehdy v rozhovoru pro deník Blesk poté, co zosnoval pomstu. V živém vysílání!

Přímý přenos

Zatímco jiné osobnosti se kvůli České sodě obracely na soudy, meteorolog vše vyřešil jinak. Během moderování tradiční předpovědi počasí v České televizi udělal v přímém přenos něco nečekaného. Ve chvíli, kdy se na záběru objevila skupina vepřů, prohlásil: „Hluboce mne urazili tito pánové – Čtvrtníček, Šteindler a Vávra.“ Vedení Kavčích hor tehdy považovalo meteorologovu pomstu za hrubé zneužití veřejnoprávní relace. Ján dostal pokutu a několikadenní zákaz vystupování. Na obrazovky se ale ještě vrátil.

Kalendáře, rádio a letiště

Po jiných neshodách s vedením Zákopčaník v roce 2005 z ČT odešel. Chvíli předpovídal počasí na rádiu Blaník, vydával také kalendáře s pranostikami. Pak nastoupil k letištním meteorologům, kde pracoval až do své smrti.

Pochvala soků: Odvážné gesto

„Byl potrestaný za reakci v relaci počasí v hlavním vysílacím čase, kdy nás označil za čuňata. Bylo to odvážné gesto a my jsme s Milanem ocenili, jak se s otevřeným hledím postavil té naší zvůli, a oni ho potom sekli,“ vyprávěl Petr Čtvrtníček v roce 2008 pro časopis Euro. „Přemýšleli jsme, proč se vlastně čílil, když jsme mu přisoudili velmi slušné mužství?“ doplnil ještě komik.

Video: Zemřel „slunce v duši“ Ján Zákopčaník (†63)! 

Video
Video se připravuje ...

Zemřel „slunce v duši“ Ján Zákopčaník (†63)! Videohub

Fotogalerie
33 fotografií