Umělecká scéna se 3. května zahalila do smutku, když se dozvěděla o skonu legendární mecenášky umění Medy Mládkové (†102). Do kostela na Malé Straně se s ní ve čtvrtek přišli rozloučit její blízcí i široká veřejnost, kteří na ženu s obdivem a úctou vzpomínají.

Paní Meda je uložena v dřevěné rakvi zdobené věncem s bílými a růžovými květy pivoněk. V popředí je také vystavena její černobílá fotografie, na níž je zachycena tak, jak ji její nejbližší znali – se srdečným úsměvem na tváři. Okolo jsou na podstavcích i volně po zemi položeny věnce a květiny. „Nezapomeneme,“ uvedlo Museum Kampa a Nadace Jana a Medy Mládkových, které o smrti mecenášky informovaly jako první. Věnec zdobený bílými a růžovými kvítky poslala také slovenská prezidentka Zuzana Čaputová.

Dojemný vzkaz do nebe

Někdejší první dáma Dagmar Veškrnová poslala Medě Mládkové prostřednictvím věnce dojemný vzkaz: „Sbohem a na shledanou,“ stojí na stužce. Květiny poslaly i české kulturní instituce, mezi nimi Ministerstvo kultury či Akademie múzických umění, Moravská galerie Brno, připojilo se také Hlavní město Praha.

Krátce před půl třetí začali do kostela proudit první hosté, mezi nimiž nechyběl předseda správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Jiří Pospíšil, jenž byl blízkým přítelem paní Medy. Usedl v první lavici spolu s herečkou Evou Holubovou, patronkou Musea Kampa, která se s Medou Mládkovou pravidelně setkávala – naposledy v den jejích 102. narozenin. V kostele se neubránila slzám smutku.

Rozloučit se přišla také Tatiana Vilhelmová, která Mládkovou ztvárnila v divadelním představení Meda, i herec a zpěvák Jan Cina, farářka Martina Viktorie Kopecká či Vlastimil Harapes a řada politiků – ministr kultury Martin Baxa (ODS), senátorka Miroslava Němcová (ODS), poslanec Bohuslav Svoboda (ODS), starostka Prahy 2 Alexandra Udženija (ODS), předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či někdejší ministr Michael Kocáb s partnerkou. Věnec za sebe poslal i Karel Schwarzenberg.

Kolem třetí už byl kostel zaplněný, dorazily zhruba dvě stovky lidí. „Děkujeme paní Medě za její život, za to, že i v posledním momentu svého pobytu na této zemi nám umožňuje se dívat dopředu,“ uvedl římskokatolický kněz salesiánského řádu Ladislav Heryán na počátku zádušní mše, která začala krátce po 15:00. K ambonu pak přistoupil Jan Cina, který přečetl čtení z knihy Zjevení svatého apoštola Jana, druhého čtení se ujal Jiří Pospíšil.

„Prožila jsem krásný život“

Kněz pak citoval z knihy Ondřeje Kundry Meda Mládková – Můj úžasný život její odpověď na otázku, zda se bojí smrti. „Ne. Prožila jsem krásný život,“ odpověděla paní Meda ve svých 95 letech. „V knize mě také velmi zaujala pasáž ke katalogu ve Vídni 1987, kde paní Meda píše: Dílo každého umělce je částečně jeho vlastním životopisem, v němž promlouvá o radosti, smutku, ponížení a naději, o porážkách. To mě inspirovalo k myšlence, že i život paní Medy je uměleckým dílem, uměleckým dědictvím, které naší zemi zanechává bohatství. Odpověď na otázku o strachu ze smrti je korunou všeho, co v životě dokázala,“ uvedl při svém kázání.

„Pokud je někdo schopný říci, že prožil krásný život, znamená to, že má tu krásu v sobě. To, jakým způsoben vnímáme svět kolem sebe, je odrazem toho, co v sobě nosíme,“ myslí si kněz. Vzpomínal i na Václava Havla. 

Vzkaz od prezidentky Čaputové

Na konci mše kněz přečetl vzkaz od slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, jejž napsala 16. května. „Se smutkem jsem přijala zprávu o úmrtí významné historičky a sběratelky umění Medy Mládkové. Uvědomuji si, jak velkolepé bylo dílo jejího života. Daleko překračovalo hranice České republiky a mělo výrazný přesah i na Slovensko,“ uvedla Čaputová. „Inspirující je síla její osobnosti, mimořádný hodnotový kompas i odvážné cíle, které si kladla. Odhodlanost, se kterou směrovala k jejich naplnění, byla impozantní,“ dodala s tím, že paní Meda byla silná a odvážná žena, která se nikdy nevzdávala, a vyjádřila všem upřímnou soustrast.

Ke slovu se poté dostal ministr kultury Martin Baxa, jenž připomněl významné milníky jejího života a přidal i osobní vzpomínku z prvního setkání s paní Medou, které proběhlo před 11 lety. Baxa jí tehdy podle svých slov představoval projekt Evropského hlavního města kultury a zmínil se o potížích, které jej provázely.

Meda mu prý dala cennou radu. „Řekla: ‚Nesmíme ani chvíli polevit a sklonit se před překážkami.‘ Od té doby mě opakovaně tato její slova povzbuzovala. Měl jsem tu vzácnou příležitost jí za ně poděkovat. Pamatujme si ji jako dámu, z níž přímo čišelo nadšení pro věc. Jako osobnost, která nepochybovala o tom, co dělá, a měla schopnost přivést své okolí k tomu, aby pohlédlo do zrcadla a přemýšlelo o tom, zda se nemůžeme o dosahování cílů snažit ještě víc. V tom byla nepochybně velkou inspirací,“ dodal Baxa. Na závěr promluvila také Eva Holubová, která Medě Mládkové poděkovala, a kněz za vlastního kytarového doprovodu zazpíval lidovku Pri strážnickej bráně.

Fotogalerie
132 fotografií