Vladimír Komárek patří k předním osobnostem českého výtvarného umění 20. století a Lucie je oproti němu skutečně mimino v oboru. „Nezdá se mi, že by ty dva něco spojovalo, to je trošku nehorázné,“ pokusil se Felix Slováček o něžné zhodnocení výstavy Dialog seznámení. Navíc ho namíchlo, že Lucii Gelemovou s Komárkem dal dohromady jeho velký kamarád František Mareš.

„Felix by neměl míchat osobní věci s uměním. A to jsem mu také řekl. Lucie je pro mě malířka a především grafička osobitého talentu. A ano, uznávám a zdůrazňuji, že jsme se potkali díky Felixovi,“ řekl Blesku Mareš z Ars Magna 21 z.s., která výstavu pořádá. Podle něho se Gelemová ke Komárkovi naopak hodí – a uznal to i malířův syn Vladimír Komárek mladší. „A to je snad to nejdůležitější. Nemůžu přeci za to, že se Felix s Lucií rozešli a že si ona našla někoho jiného,“ brání se Mareš a brání tak i Gelemovou.

Té se ovšem dostalo skutečné pocty. A nejenom tím, že vystavuje s Komárkem. Jejich společnou výstavu totiž ve vší parádě zahájila osobně Jiřina Bohdalová (90), která s Gelemovou také rozdávala úsměvy do hledáčků fotoaparátů. „Tak to je jasné, že to byla Jiřina, vždyť je rodinná přítelkyně Komárků,“ komentuje Mareš a dodává: „Pamatuji, jak mi Komárek vyprávěl, že první obraz, který od něho herečka měla, byl vskutku originální. Namaloval jí ho u ní doma na jednokřídlé dveře.“

Na otázku, proč Mareš svého kamaráda Felixe na výstavu nepozval, zněla odpověď jasně. „Nechtěl jsem bosou nohou dráždit vosí hnízdo. Jinak bych ho samozřejmě poprosil, ať zahraje na saxofon.“ A Slováček by se dostavil? „V žádném případě bych tam nešel, i kdyby mě Franta pozval,“ řekl Blesku rozhodně saxofonista. Co dodat? Snad jen to, že nový objev Gelemové, kvůli kterému Felix spálil mosty, na vernisáži nebyl. Anebo se někde dobře skrýval.   

VIDEO: Lucie Gelemová vystavuje s legendárním Vladimírem Komárkem: 20 let po jeho smrti!

Video
Video se připravuje ...

Lucie Gelemová vystavuje s legendárním Vladimírem Komárkem: 20 let po jeho smrti! Petr Macek, Lukáš Červený

Z Obecního domu na tajnou oslavu

Jiřina Bohdalová zahájila výstavu, chvilku pobyla a vydala se do hospůdky v Krči, kde jí přítel a podnikatel Lubomír Fock s králem dechovek Jožkou Šmukařem (66) připravil velké překvapení. A to předčasnou oslavu jejích 91. narozenin, které má v úterý 3. května. „Jiřina o ničem neměla ani tušení. Pozvali jsme tam jenom hrstičku přátel a čekala tam na ni moje cimbálovka a dobré pití a jídlo,“ svěřil Blesku Šmukař s tím, že jeho a Fockovým záměrem bylo herečku překvapit a potěšit. Což se oběma pánům rozhodně podařilo.

Fotogalerie
66 fotografií