Měl jsem mít v televizi živé vysílání, ve kterém jsem měl říkat vtipy. Režisér Adamec mi přinesl papírky, na kterých byly napsané. Podíval jsem se na ty papíry na chodbě a nedal jsem to vůbec dohromady, nedokázal jsem to ani přečíst...“ vzpomínal Neckář na okamžik, který mu změnil, ale i zachránil život.

Nebylo mi špatně, nebolela mě hlava, jen mě to tak nějak táhlo doleva,“ přiznal.

Jiří Adamec prý hned poznal, že to nejspíš bude mozková příhoda. Řekl tedy bratrovi Neckáře Janovi, aby ho ihned odvezl do nemocnice. Tam potvrdili, že měl mrtvici. Lehká mozková příhoda s těžkými následky – afázií.

VIDEO: Jan a Václav Neckářovi

Video
Video se připravuje ...

Jan a Václav Neckářovi Hana Höschlová

Díky bráchovi

Václav musel začít úplně znovu. Jako nemluvně. „Chtěl jsem se vrátit ke zpívání, neuměl jsem si život dál bez práce představit,“ přiznal Neckář. Čekalo ho trpké období, kdy zkoušel memorovat vlastní texty, rozstřihával text na řádky, slova... Dlouhé měsíce a roky pracoval s porozuměním toho, co chce říct, a řeči samé. Kdo to nezažil, nemůže pochopit, jaká námaha je s tím spojená. Díky intenzívní terapii a obrovské podpoře rodiny, hlavně bratra Jana (73), se nakonec dokázal vrátit na pódia.

Neckář dokonce po návratu nazpíval hit, vrátil se na špičku popmusic, a stal se tak vzorem pro podobně postižené lidi. Ročně jich přibývá okolo 50 tisíc. Pomohl i v kampani věnované afázii. S bratrem natočili video přibližující problém široké veřejnosti. Propagoval pak také AfaSlovník, který učí pacienty po mrtvici mluvit.

Fotogalerie
50 fotografií