Bývalý manžel herečky Hrachovcové pravidelně dokazuje, že mu empatie a sociální cítění rozhodně nechybí. Svůj život jako vystudovaný veterinář zasvětil péči o zvířata a teď jako starosta Horoměřic pomáhá i lidem. 

V pátek 18. března popsal v pořadu Studio 6 na České televizi, jak zmobilizoval celou obec pro pomoc Ukrajině. „Začalo to tak, že jsme vnímali situaci, která na Ukrajině byla, a předpokládali jsme, že takováto pomoc bude potřeba. Proto když se na nás obrátili místní hasiči, že potřebují přivézt jednu konkrétní rodinu, tak jsme si řekli – dobře, oni ji přivezou, a kde bude, co s nimi bude? Proto jsme se začali připravovat na to, co vzápětí nastalo,“ popsal Herčík, jak lidé v Horoměřicích duchapřítomně přemýšleli dopředu. 

Improvizovaná ubytovna na statku

Na statku vybudovali lidé ze vsi provizorní ubytování pro několik maminek s dětmi. Objekt v minulosti sloužil jako jídelna JZD, později jako školní jídelna pro děti a pak byl několik let bez využití. Dnes je z něj komunitní centrum s možností ubytování pro uprchlíky, které se hemží životem. 

Ubytováním ale pomoc horoměřických obyvatel rozhodně nekončí. Místní dali dohromady i materiální sbírku a obchody najely na nový systém, kdy v nich mohou lidé zanechat libovolnou částku, která bude převedena na poukazy pro uprchlíky. Ti si tak mohou zdarma pořídit například potraviny, léky či hygienické potřeby. 

Každý pomohl, jak mohl

Hrdý starosta Herčík dodává, že to všechno bylo možné jen díky nesmírné ochotě místních obyvatel. „Povedlo se to jenom proto, že tady žijí úžasní lidé, báječní spoluobčané, kteří všichni přiložili ruku k dílu, a každý, kdo jak mohl, tak pomohl,“ popsal. 

Ve snaze zařídit ubytovnu se Herčík nejprve obrátil na armádu. Ta ale prý vůbec nepomohla a doporučila mu, aby se obrátil na hmotné rezervy státu. Ani tam nepochodil, místo toho byl odkázán na ústředí hasičů. Ti ho poslali na kraj a tam mu sdělili, ať se koordinuje s tím, co přijde. „Ale na to nebyl čas,“ vysvětlil Herčík, který už očekával první maminky s dětmi. 

„Tak jsme si řekli, že se musíme postarat sami,“ uvedl. Místní občané pak dali dohromady zařízení a ubytovna nakonec dostala dokonce lepší postele, než jakými by byla polní lehátka od armády. 

Zapojili se i zedníci

Potřeba ale byly i zednické práce. V objektu bylo nutné vybudovat adekvátní koupelny. Tady nastoupila místní stavební firma i se svými zaměstnanci. „Během týdne se všechno udělalo,“ pochvaluje si Herčík. 

Aktuálně v ubytovně přebývá osm maminek a osm dětí. Dalších 160 ukrajinských obyvatel v obci trvale žije a 110 uprchlíků žije v rodinách. Starosta by byl rád, aby se všichni potřební registrovali na úřadě. Mohli by pak dostat poukázky a další hmotnou pomoc. Obec by zároveň měla větší přehled o tom, kde je pomoc potřeba a kam vlastně proudí. 

Na počátku krize svolal Herčík krizový štáb, ve kterém jsou i ředitelky škol a školek. Ty pomohly s přijetím dětí mezi ostatní žáky. Děti, které se zatím do vzdělávacího systému nezačlenily, mají online výuku jako za covidu a přes internet je nadále učí jejich ukrajinské učitelky. 

Léta s Hrachovcovou

Herečka Kateřina Kaira Hrachovcová strávila s Herčíkem řadu let. V roce 2005 se vzali, na jaře 2018 ale přišel rozvod. „Vždycky přijde něco lepšího, i když to sakra kur*va do p*dele je a bude těžké. Ale ono to je a bude i lehké. Vždyť přece jednou jsi dole, jednou nahoře,“ komentovala to tehdy Hrachovcová na sociální síti. 

VIDEO: Svůdná Kaira Hrachovcová nechodí ven sama: Doprovází ji její milovaný!

Video
Video se připravuje ...

Svůdná Kaira Hrachovcová nechodí ven sama: Doprovází ji její milovaný! Kisa Císařová, Lukáš Červený

Fotogalerie
54 fotografií