Už se to asi nevylepší. Jožka se ženil mladý, dcera už byla na cestě a novopečené tchyni a tchánovi ženich zpěvák moc nevoněl. „Nebyl jsem patřičně bohatý,“ říká k tomu Jožka. Vyhnali ho dřív, než dítě přišlo na svět.

„Z mé strany jsou dveře otevřené,“ říká k tomu král cimbálu. Jolana prý čas od času zavolá, a tak například už ví, že je pradědeček. Tím ale veškeré příbuzenské radosti končí.

Naštěstí Černému vše vynahrazuje jeho druhá žena Ludmila, dcery Míša a Petra a vůbec celá rodina. Vnuk Alexandr (29) se ujal organizace dědečkovy velkolepé oslavy. Uspořádá ji ve Valticích ve vinárně, kterou s kamarádem provozují. „Nic nevím, jen doufám, že mě pozve,“ žertuje Jožka.

Před týdnem převzal z rukou prezidenta republiky ocenění. „To víte, že mě to těší. Ale vy v Praze netopíte? Na Hradě byla velká zima,“ rýpl si Moravák do Pražáků. Když si po té slávě volali taxík, aby si dojeli pro zaparkované auto, seděl za volantem černoch. „Víte, že já su taky Černý?“ zeptal se Jožka nevinně.

Jožku hodně potěšilo, že si s gratulací vzpomněli i v rodné Čejči. Nyní už desítky let žije v Břeclavi. A co by mu udělalo ještě radost? „Kdyby se v pořadu Tvoje tvář má známý hlas jednou objevila i moje písnička,“ říká Černý.

Zpívá prezidentům

Na jevišti stál Jožka díky sestře zpěvačce Květě Nešporové (†85) už ve čtyřech letech. Loni tak oslavil 75 let v showbyznysu. Zazpíval jako klučík i prezidentovi Edvardu Benešovi (†64), když projížděl Moravu vlakem. Miloši Zemanovi (77) před týdnem na malém setkání mimo kamery zapěl S Pánem Bohem, idem od vás, neublížil jsem žádnému z vás.

V repertoáru má stovky písní, objel s nimi svět. Zpíval v Austrálii, v Americe i po Evropě. Prodal několik milionů nosičů. Při cestách s fotbalovou Amforou sdílel většinou pokoj se skladatelem Karlem Vágnerem. Narodili se jen 8 dní po sobě a kulatiny slaví spolu. Jožka nade vše miluje pořádek, Karla inspiruje spíš chaos.

VIDEO: Viděl mě podruhé a řekl: Stejně si tě vezmu, vzpomíná manželka Jožky Černého

Fotogalerie
40 fotografií