Poprvé vystoupil Jožka Černý na veřejnosti ve čtyřech letech, kdy zpíval prezidentu Edvardu Benešovi, který se vracel z exilu. V šesti pak vyhrál festival ve Strážnici. První oficiální singl vydal jako osmnáctiletý. V životě dělal ledacos, vedle toho pořád zpíval. Živila jej profese řemeslníka, mechanika šicích strojů, uměleckého kováře i automechanika.

Zpíval s Břeclavanem, Podlužanem, brněnským BROLNem, Moravankou a s cimbálovou kapelou Petra Olivy. S lidovou písničkou projel všechny světové kontinenty. Dostal několik zlatých desek a rovněž desku platinovou.

Umělecký i posluchačský svět překvapil Černý v roce 2005 albem s klasickými áriemi nazvaným S árií mládnout smíš. O rok dříve neúspěšně kandidoval do Senátu jako nestraník za ČSSD na Hodonínsku. V současné době mu největší radost dělá jeho rodina.

"Kdybych neviděl dcery a vnoučata, byl bych z toho nemocný. Proto bych si přál hlavně zdraví pro všechny kolem sebe, protože bych se nerad ve svém věku díval na to, jak o hodně mladší lidé zbytečně ztrácejí životy," uvedl zpěvák. Prozradil ale i dosud tajné přání. "Je to natočit swingovou desku, která by měla název Jen pro zvané. Je to takový můj sen, tak na toho musím někoho přemluvit," řekl Černý.

Tři čtvrtě století života hodnotí pozitivně, přestože si vysoký věk nechce připomínat. "Nikdy bych nečekal, že bych to všechno v životě mohl zvládnout a že ještě v 75 letech mám zakázky na zpívání. Zároveň si ale umím udělat čas na jízdu na kole nebo na zahrádku a někdy na ni pomalu i zapomenu, že mám jít zpívat a stát se ze zahradníka zpěvákem," přiznal.

Připomeňte si také královnu folklóru Jarmilu Šulákovou:

Video
Video se připravuje ...

Jarmila Šuláková(†87) si zazpívala naposledy před kamerou Blesku! Dva měsíce před smrtí! Petr Soukup, David Turek

Fotogalerie
14 fotografií