„V roce 1968 bývalý Sovětský svaz napadl mou rodnou zemi. Moji rodiče uprchli na motorce a nechali mě, tehdy tříletou, tady – věděli, že z toho možná nevyváznou živí,“ svěřila se na sociální síti topmodelka Pavlína Pořízková, které se podařilo svou krásou dobýt svět. Málokdo ale dosud tušil, že její dětství poznamenala tato dramatická zkušenost... Rodiče měli štěstí, emigrace se jim vydařila – i když za cenu toho, že nemohli být se svou milovanou dcerou. I proto se rozhodli neskutečně zariskovat a Pavlínu dostat za hranice.

„Moje matka se o tři roky později vrátila ve snaze mě unést – byl to jediný způsob, jak mě mohli dostat k nim,“ líčila Pořízková. Jenže v tu chvíli už jejich štěstí vyprchalo... „Byla chycena a uvězněna. Byla tehdy v sedmém měsíci těhotenství s mým mladším bratrem, ale naštěstí byla amnestována a další tři roky strávila v domácím vězení, dokud nás nevyhnali z naší rodné země a neřekli nám, abychom se už nikdy nevrátili.“ Za Pavlínu se tehdy údajně přimlouval i švédský premiér Olof Palme (†59).

VIDEO: Paulina je i ve svém věku neskutečně sexy. Navíc je velice vtipná

Video
Video se připravuje ...

Paulina je i ve svém věku neskutečně sexy. Navíc je velice vtipná. Jan Jedlička, hudba: Kevin MacLeod

„Z velké části díky lidem ve Švédsku, kteří vedli kampaň, nás pustili ven. Bylo mi devět, když jsme odjeli z Československa do Švédska. Svého otce jsem pak neviděla šest let,“ posteskla si modelka, která si však uvědomuje, že i přesto byla ona a její bližní „z těch šťastnějších“.

„Kolik lidí, kolik rodin bude nyní trpět kvůli touze jednoho muže po moci? To mně a mé rodině připadá velmi osobní. Stojíme na straně Ukrajiny,“ zdůrazňuje nyní modelka, která ví, jak těžké je přijít o svou rodnou zemi.

Své dojemné vyznání doplnila fotkou, na které je zachycena se svou maminkou, jíž jako kdyby z oka vypadla. Není pochyb, že právě po ní podědila svůj půvab, díky němuž měla možnost stát se topmodelkou. V roce 1980 její fotografie oslovily modelingovou agenturu a výška 180 cm a míry 86–57–89 jí ihned vynesly kontrakt v Paříži. V roce 1983 se pak odstěhovala do Spojených států a v pouhých osmnácti letech už zazářila na titulní straně časopisu Sports Illustrated Swimsuit Issue. Tehdy byla nejmladší modelkou na obálce tohoto titulu.

Fotogalerie
53 fotografií