Simona Krainová nedávno informovala své fanoušky, že aby shodila váhu a pročistila svůj organismus, vrhla se na Srí Lance do drastického detoxu. Na čas se vzdala drtivé většiny potravin a jedla v podstatě jen ovoce a zeleninu. Podobná „očistná kúra“ je podle ní jednou za čas potřeba a úžasně nakopne lidský organismus.

Jedním z dalších osvědčených tipů, které lidem dala, byla například i informace, že pouhým pitím teplé vody může člověk efektivně zhubnout. Odborníci na výživu to ale vidí úplně jinak. Na modelku se proto snesla kritika ze všech stran, že svými radami může lidem spíše ublížit. O kauze jako první informoval server Expres.cz

Po konfrontaci a nařčení, že její slova nejsou pravdivá, se Krainová na sociálních sítích vášnivě bránila. „Nenechte se nikým, kdo tohle nezažil, odradit od svých plánů. Ta partička zoufalců, co celý život stráví pomlouváním ostatních u televize, neochotných zkusit něco nového a připos*aných vystoupit ze svojí nudné komfortní zóny, mi fakt žíly netrhá. Miluji svůj pevný malý zadek. Jsem holka z paneláku a mluvím, jak mi pusa narostla a jak mě život naučil,“ vzkázala Krainová všem kritikům jejího dietního režimu na instagramu.

Tělo jako popelnice

Po příletu ze Srí Lanky pak informovala, že se opět navrací k normální stravě. „Ptali jste se, jestli v té ájurvédě hodlám pokračovat i doma. Tady je odpověď: To by byl blázinec odolávat všem těm nástrahám, ne? Opravdu mi stačí vyčistit tělo i hlavu od nadbytečného odpadu, vysypat popelnici jednou za čas, aby bylo místo na další odpad,“ uvedla modelka.

Podle odborníků už byla ale škoda napáchána. „Přirovnat tělo k popelnici je někde na úrovni tvrzení o detoxu a zavádějícím tvrzení o kvalitě potravin. Ve výsledku to vyvolává jen strach z jídla, protože cokoliv nespadá do určité škatulky je vlastně 'špatné' a 'zanese' to organismus,“ napsala na instagram v reakci na modelčiny rady nutriční terapeutka a osobní trenérka Mgr. Hedvika Jakešová. 

 

Ta zároveň varuje, že čištění organismu po vzoru Krainové opravdu není potřeba. „V případě potravin, které nakoupíte v obchodě, opravdu odpad nejíte a ani odpadem zaneseni nejste. Ano, tělo vytváří odpadní produkty a ty vylučuje ve formě moči a stolice. Pokud by tento systém nefungoval, poznáte to dřív, než byste řekli popelnice,“ vzkazuje Jakešová přes instagram společnosti Nejen o jídle všem, kteří by se chtěli pustit do detoxu. 

„Je sice důležité věnovat pozornost skladbě jídelníčku, ale úplná eliminace některých skupin potravin rozhodně k ničemu nevede. Vlastně jo, vede. K patologickému strachu z jídla,“ varuje Jakešová.

Velmi nebezpečné jsou ale podobné rady hlavně v kombinaci s osobou světoznámé topmodelky Krainové. „Co ale vnímám jako největší průšvih, je sdělování světu od štíhlé ženy, že jí kila letí dolů. Kila odkud?!“ tvrdí odbornice. „Není to ani dobrý příklad, ani vhodná motivace pro ženy všech velikostí. Takže gratuluji, jsme zpátky u propagace anorexie,“ obula se ostře do příspěvku Krainové. 

VIDEO: Simona Krainová: „Můj recept? Deset kilometrů denně!“

Video
Video se připravuje ...

Simona Krainová: „Můj recept? Deset kilometrů denně!“ Videohub

Fotogalerie
52 fotografií