Kontroverzní podnikatel, jehož příběh včera vylíčil seriál Devadesátky, měl herce v oblibě i díky roli veksláka ve filmu Bony a klid (1987). Sám Skamene přiznával, že byl jakýmsi maskotem pražských veksláků, kteří ho milovali a rádi zvali na skleničku.

Rozkradli podnik

Přátelství trvalo i po Jonákově nástupu do vězení, kde skončil na 18 let po usvědčení za objednávku vraždy své manželky Ludviky (†34). Po bossovi z podsvětí zbyl jeho milovaný podnik Discoland a Roman společně s manželkou Renatou, která pracovala v advokátní kanceláři, se nabídli, že ho budou zastupovat a dostanou z lochu ven.

„Kývl jsem na to a podepsal plnou moc. A oni furt, že to nejde – dostat mě ven. A tak mi rozkradli podnik, který byl součástí té dohody, měli moji plnou moc,“ řekl Jonák po svém propuštění na jaře v roce 2014 pro časopis Týden. Na Romanovu adresu si nebral servítky a označil ho za hada a zloděje. Údajně mu měli manželé ukrást z Discolandu kuchyň... Prozradil také, že hercova manželka pro něho měla velkou slabost!

Chtěla si ho vzít

„Dokonce mě pusinkovala a jezdila ke mně každý měsíc na návštěvy, vždycky bez Romana, jezdila sama. Říkala, že je kretén vožralej, že vždycky vleze do nějakého kšeftu a oni přijdou o všechny peníze,“ prohlásil Jonák s tím, že Renatě poradil, aby udělala rozdělení majetku. „Kdyby neměl manželku, je už dnes asi mrtvý. A čestně prohlašuji, že kdybych se kdysi nezachoval jako kamarád, žádnou manželku už nemá, protože ona se s ním chtěla rozvést a vzít si mě,“ dodal.

Nenávist až za hrob

Osobně se oba pánové potkali na květnové premiéře filmu Bony a klid 2 v roce 2014 a tam se do sebe pustili. „Četl jsem, že jsme mu měli ukrást nějakou kuchyň a zpronevěřit pozemky, o kterých vůbec nevím, a tak dále. Prostě mě tak neskutečně urazil. Ale to vše navazuje na dopis, který poslal manželce z basy a tak strašně jí v něm nadával. Nechápeme, co mu kdo ve vězení nakukal. On mě tak urazil, že s ním už nechci nikdy mluvit,“ řekl tehdy herec rozhořčeně a veřejně pak po Jonákovi požadoval omluvu.

Té se ale nedočkal a nešel ani svému bývalému příteli na pohřeb, když v roce 2016 zemřel. „Až do své smrti se mi neomluvil, takže mě vůbec nezajímá, že umřel. Budu tvrdý. Ale člověk, který až do poslední chvíle pomlouval, že jsem mu něco z toho jeho bordelu ukradl, si nezaslouží mojí pozornost ani lítost,“ vyjádřil se Roman tehdy nekompromisně.

Zamázl za herce dluhy

Jonákovi byl Roman vděčný za více než jen posezení nad skleničkou drahého alkoholu. Když se herec dostal do velkých problémů s lichváři, u kterých se zadlužil kvůli svému nadměrnému pití, první, komu volal, byl právě mafiánský boss. „Já byl tak vyřízený, že jsem Jonákovi volal, že si mají přijít do restaurace pro prachy a že nevím, co dělat. Nebyla to závratná částka, ale já ji prostě neměl. Oni už tehdy po mně šli tvrdě, vyhrožovali,“ přiznal Skamene s tím, že Jonák pak přijel i se svými kumpány. Donutil lichváře podepsat papír, že je vše zaplaceno, a už je nikdy herec neviděl.

Jonák: Velké plány po propuštění

V roce 2014 po návratu z vězení, kde Jonák strávil 18 let, měl velké plány. Ne nadarmo mu prý za mřížemi přezdívali Fénix (bájný pták, který když zemře, vždy znovu povstane z popela). „Já si samozřejmě vydělám peníze a budu mít hodně peněz, ale ne hned. A vydělám si je prací, jak jinak,“ řekl Ivan. Nic z jeho plánů se ale nestalo a Jonák zemřel sám ve svém bytě v pražských Kobylisích. Cizí zavinění bylo podle kriminalistů vyloučeno.

Skamene: Mám důchod 14 tisíc

Roman, který má na kontě mnoho filmů, navždy zůstane v očích diváků vekslákem z Bony a klid. Do hereckých rolí se už moc nehrne a užívá si s manželkou na chalupě. „S penězi ještě přežijeme, není to tak úplně hrozný. Něco mám našetřeno, ale já mám obrovský důchod,“ řekl Aha! Roman. „Je to čtrnáct tisíc a teď jsem dostal ještě 306 korun navíc. Tak co s tím mám dělat, já jsem v balíku,“ dodal se smíchem herec.

Video: Maskot veksláků Roman Skamene: Na kontě má přes 100 rolí, ale z důchodu vám spadne brada!

Video
Video se připravuje ...

Maskot veksláků Roman Skamene: Na kontě má přes 100 rolí, ale z důchodu vám spadne brada! Markéta Reinischová

Fotogalerie
60 fotografií