Jiří Srnec, který v neděli naposledy vydechl, slavil úspěchy především s černým divadlem.

Černé divadlo využívá toho, že na zatemněném jevišti nejsou vidět černě odění herci, ale jejich rekvizity ano. Mezi nejznámější Srncovy inscenace patří Pruhovaný sen, Legendy staré matky Prahy, Alice v říši zázraků, Peter Pan, Labyrint, Týden snů nebo Bílý pierot v černém.

Srnec spolupracoval i s divadlem Semafor, Laternou magikou, Divadlem Spejbla a Hurvínka a státní operou v Mnichově. Na počátku 90. let založil a vedl soubor Imaginativ Praha.

V roce 2011 obdržel od prezidenta Václava Klause Medaili Za zásluhy. V roce 2018 mu byla udělena Cena Thálie za mimořádný umělecký přínos českému divadelnímu umění.

Jeho exmnaželkou byla výtvarnice Emma Srncová (79), spolu měli dceru, herečku a malířku Barboru Srncovou (52) a syna Jana.

Už více než čtyřicet let byl podruhé ženatý s Danou Srncovou, se kterou měl děti tři - Jiřího Astera Srnce, který po tatínkovi převzal divadlo, tanečnici Adélu a sólistku plzeňského baletu Aničku.

„Tatínek se dnes nad ránem vydal na cestu. Až se z ní jednou vrátí, nevím, jestli tady ještě budu já, ale jsem vděčný za všechna teď, která byla v jeho přítomnosti, i za předané geny, které budu skromně předávat dál,“ napsal v neděli 28. listopadu krátce před půlnocí Jiří Aster Srnec na Facebook. 

„A jsem vděčný mamince, která se o něj před čtyřiceti lety mohla opřít, jako se dá opřít o jedinýho chlapa v tanci životem, až se postupně tatínek začal opírat o maminku, která ho na konci nosila na rukou. Děkuji Vám oběma,“ vzkázal svým rodičům.

Blesk Podcast: Velké přiznání Jiřího Suchého. Se Šlitrem se skamarádili až rok před jeho smrtí

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Velké přiznání Jiřího Suchého. Se Šlitrem se skamarádili až rok před jeho smrtí. Jiří Marek

Fotogalerie
21 fotografií