Do boje o Oscara v kategorii nejlepší zahraniční film pošle Česká filmová a televizní akademie do USA snímek režiséra Davida Ondříčka (52) o legendárním běžci Emilu Zátopkovi (✝78). „Už jako dítě jsem si v hlavě uspořádávala děkovné řeči na Oscara, představovala si, že jednoho dne klidně dojdu i sem,“ skáče radostí Issová, která si zahrála Danu Zátopkovou (✝97).

„Děkujeme všem akademikům, kteří hlasovali pro Zátopka. Vyrostla jsem ve filmařské rodině a již v útlém věku jsem věděla, že se chci věnovat tomuhle povolání. A Oscar, to je pořád ta nejvyšší meta, jaké lze dosáhnout,“ řekla Blesku Martha, jejíž tatínek je režisér Moris Issa (76) a maminka herečka Lenka Termerová (74).

V tátových šlépějích

Jak by se manžel Issové David Ondříček cítil, kdyby v nominaci na americkou sošku šel ve stopách svého otce Miroslava Ondříčka (✝80) a uspěl? Známý kameraman byl díky spolupráci s Milošem Formanem (✝86) nominován na Oscara za kameru ve filmech Ragtime (1981) a Amadeus (1984). „Nezávisle na čemkoliv je to pro filmaře největší pocta. Myslím, že by se nikdo nezlobil, kdyby byl nominován na Oscara, nezávisle na tom, jestli byl nebo nebyl jeho tatínek nominován, ale samozřejmě v kontinuitě po tom Mirkovi je to dojemné a hezké by to určitě bylo,“ řekla za svého muže Martha Issová. Ceremoniál cen americké Akademie filmového umění a věd je naplánován na 27. března 2022.

Získal 4 Lvy

David Ondříček patří mezi nejúspěšnější české režiséry, debutoval v roce 1996 filmem Šeptej, posléze uvedl snímky Samotáři, Jedna ruka netleská, Grandhotel, v roce 2013 obdržel za snímek Ve stínu tři České lvy (za scénář, režii a film). V roce 2019 získal za snímek Dukla 61 Českého lva za nejlepší televizní minisérii.

VIDEO: Hlavní hvězda Zátopka Václav Neužil po premiéře: Byl to emotivní opar

Video
Video se připravuje ...

Hlavní hvězda Zátopka Václav Neužil po premiéře: Byl to emotivní opar Gábina Maryšková

Fotogalerie
19 fotografií