Krátce před polednem ke kapli začali přicházet první smuteční hosté. Před vchodem je umístěna kondolenční kniha, parte a fotka Zdenky Procházkové. Uvnitř kaple byla v čele nad rakví umístěná velká černobílá fotografie rozesmáté herečky. Místo lavic byly v prostoru rozmístěné stolky s křesílky. Kdo chtěl, položil květiny a usedl, jiný se jen poklonil a odešel. Kaple, kde je mj. pohřben prezident Václav Havel (†75), byla otevřená do 14 hodin.

Pět minut po 12. hodině se kaplí rozeznělo předtočené video s archivními snímky herečky, jejím mluveným slovem a s hudebním doprovodem vokálního tria Sester Havelkových. 

Prvního slova se ujal Václav Žmolík (62) z České televize, který přečetl hereččin dlouhý životopis, který trval téměř 20 minut. Po jeho skončení se opět rozezněl swing a mezitím dorazil režisér Filip Renč s bílou lilií v ruce. Přistoupil před katafalk a pohladil rakev.

Prezident Herecké asociace herec a režisér Ondřej Kepka (51) o mluvené slovo požádal kolegyni, ředitelku Městského divadla Mladá Boleslav Janetu Benešovou. V tomto divadle Zdenka naposledy zkoušela. Její slova vystřídal živý zpěv swingového zpěváka Jana Smigmatora s písní Měsíční řeka, pak přidal My Way od Franka Sinatry.

Posléze na kúru dvě písničky zazpívala Jitka Zelenková (71). Procházková byla velkou posluchačkou swingu.

S hereckou legendou se přišel rozloučit televizní a rozhlasový scenárista Gustav Oplustil, který se už bez hůlky a doprovodu neobejde.

Chtěla bych hlavně říct, že mi bylo ctí takovou dámu znát. Byla to dáma, velká paní, a každý se za ní točil,“ řekla Blesku žokejka Martina Růžičková (57), manželka herce Rudolfa Jelínka (86). Kytičku před rakev položil také herec Jaroslav Satoranský (81).

Se Zdenkou se znám od pěti let, moje máma Eva Svobodová s ní spolupracovala a byly velké kamarádky. Když se vrátila do Česka, tak jsme spolu dělali v Německu pořad. Navštěvoval jsem ji na oslavách, byli jsme velcí kamarádi,“ řekl Blesku muzikant Jiří Stivín (78).

Poslední sbohem přišel dát bývalý baletní mistr Vlastimil Harapes.

Smuteční rozloučení ve 14 hodin skončilo, rakev s ostatky herečky byla naložena do přistaveného pohřebního auta. Smuteční hosté se s legendou českého filmu rozloučili dlouhým potleskem...

Zdenka, která žila v pečovatelském domě, 25. srpna odešla do hereckého nebe za přáteli a kolegy. Parte vévodil citát básníka Františka Hrubína: „Kdo v srdcích žije, neumírá...“ Její velkou poslední rolí byla stárnoucí herečka Lída Baarová ve stejnojmenném snímku Filipa Renče.

VIDEO: Zemřela filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (†95): Odmítla roli s Paulem Newmanem!

Video
Video se připravuje ...

Zemřela filmová Lída Baarová Zdenka Procházková (†95): Odmítla roli s Paulem Newmanem! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

Fotogalerie
181 fotografií