Pietu a zároveň oslavu slavného folkaře, jenž podlehl zákeřné rakovině, umocňovalo i místo konání koncertu. Ten se odehrál v Hluboké nad Vltavou na nádvoří, které bylo zaplněné k prasknutí. „Tu káru budu táhnout dál,“ řekl ještě před koncertem písničkářův syn Vojta, který vystoupil s kapelou Tie Break, s níž léta otce doprovázel.

Bdí nad námi

„Mám trému. Nemohu odhadnout, jak lidé přijmou Nedvědovky bez jejich Nedvěda. Táta je tu ale se mnou a bdí nad námi,“ dodal ještě Vojta. Otcovu šňůru koncertů nezrušil, naopak ji věnoval památce svého otce. „Tak by si to táta přál, stejně jako by si nepřál smutek. Proto jsme jeho fotografii s květinou neumístili na pódium, ale vedle,“ vysvětlil mladší z Nedvědů juniorů. A právě v blízkosti portrétu se v hledišti usadila i manželka slavného písničkáře Marie, starší syn František (47) a ostatní členové rodiny. „Ty růže jsou pro maminku,“ řekl Vojta na pódiu a spustil jednu z nejslavnějších Nedvědovek - Růže z papíru.

Plakali dojetím

Vojta neopomněl ani pár ukázek ze svého autorského alba, které chystá vydat příští rok a jehož skladby si nechal tátou ještě schválit. Došlo i na doják v podobě duetu otce a syna. Vojta ho zpíval živě do mikrofonu, a když z reproduktorů zazněl hlas táty Františka, dojatí lidé v publiku plakali. „Jak slyšíte, táta je tu celou dobu s námi,“ podotkl Vojta. Ovace nebraly konce, kapela musela několikrát přidávat. Vojtovi se ulevilo. Asi půjde tu káru táhnout přece jen dál. „Táta by to tak chtěl. A jsem přesvědčen, že si to zaslouží nejen on, ale především jeho publikum. Vždyť ho v těch nejtěžších chvílích tak mocně podporovalo,“ dodal dojatě na závěr.

Bratr se zhroutil

Poslední rozloučení s Františkem se konalo minulou sobotu ve strašnickém krematoriu. Mimo manželky Marie, synů s rodinami, přátel a fanoušků dorazil také folkařův bratr Jan Nedvěd (74) v doprovodu manželky Pavlínky (39). Starší ze slavného dua bratrův odchod neustál a rozplakal se. Po skončení pohřbu nasedl do auta, kde se s rukama na tváři zhroutil. Přestože spolu dlouhá léta mluvili jen sporadicky, na Františkově červnové zlaté svatbě se usmířili, dokonce naplánovali velký koncert v O2 areně, jenž hodlali vyprodat stejně jako v roce 1996 pražský Strahov. Bohužel na to už nikdy nedojde…

VIDEO: Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval!

Video
Video se připravuje ...

Pohřeb country legendy Františka Nedvěda (†73): Bratr Jan zkolaboval! Blesk

Fotogalerie
31 fotografií