První nádherná kytice, která se hned v dopoledních hodinách objevila na hrobě Karla Gotta, byla od prezidenta Miloše Zemana (76) a jeho manželky Ivany Zemanové (56). Jde o půvabné žluté květy a červené kaly, a jména hlavy našeho státu a jeho první dámy jsou vyvedeny zlatým písmem na trikoloře. Na Hřbitov Malvazinky jej ovšem nedoručili sami, k hrobu jej donesl Vladimír Kruliš (39), ředitel Odboru protokolu Kanceláře prezidenta republiky.

Kromě květin zdobí také místo posledního spočinutí slavného držitele mnoha ocenění Zlatý Slavík andělíčci, svíčky a nejrůznější vzkazy psané jak v češtině, tak i například v němčině – koneckonců je pravdou, že se Gott proslavil i za hranicemi.

Není pochyb, že brzy jeho hrob zmizí pod záplavou květin, a již nyní na místě hlídkují policisté na koních. V tento den, tedy 14. července, by totiž Gott oslavil dvaaosmdesáté narozeniny – kdyby ovšem dlouhá léta nebojoval se zákeřnou rakovinou. Nemoc se mu několikrát vrátila a on nakonec podlehl akutní myeloidní leukemii. Věděl, že se mu krátí čas, a proto i s poslední oslavou kulatých osmdesátých narozenin spěchal. Došlo k ní již v polovině měsíce června a sešly se tam naprosto všechny hvězdy českého showyznysu, dalo by se říct, že každý, kdo něco znamenal, se tam tenkrát dostavil.

VIDEO: Ivana Gottová tiskne Karlovu autobiografii

Video
Video se připravuje ...

Ivana Gottová tiskne Karlovu autobiografii archiv Ivany Gottové

Gott zesnul na počátku října téhož roku a v den jeho pohřbu byl vyhlášen státní smutek. Dům interpreta hitů Trezor, Být stále mlád, Když muž se ženou snídá či Srdce nehasnou, který nazpíval se svou dcerkou Charlotte Ellou (15), tehdy fanoušci zavalili květinami, svíčkami a drobnými dárečky. Fanoušci se pak mohli s oblíbeným zpěvákem rozloučit 11. října 2019 v paláci Žofín, kam během dne, od časných ranních hodin až do pozdních večerních, přišlo zhruba 49 tisíc lidí. O den později se konala zádušní mše ve svatovítské katedrále, jíž se účastnili Karlovi příbuzní, přátelé, spolupracovníci, politici, zpěváci, herci, sportovci a další pozvaní hosté. 

Tak jako Gottovi fanoušci na svého milovaného Slavíka nezapomínají, nezapomíná ani vdova Ivana (45) na manželovy příznivce. V den jeho nedožitých narozenin vydává Gottovu oficiální autobiografii, kterou zpěvák dokončil několik týdnů před svou smrtí. Publikace se jmenuje Má cesta za štěstím a na téměř sedmi stech stránkách zde všechny, co zajímá životní dráha kluka z Plzně, jenž to dotáhl na mezinárodně uznávanou hvězdu, čeká na 1 800 fotografií a jiných obrazových a dokumentačních materiálů.

Do kin se také chystá dokument nazvaný Karel, jehož slavnostní premiéra byla kvůli pandemii prozatím několikrát odložena.

Fotogalerie
82 fotografií