Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Včeličky, Barunka nám zemřela! Nechala nás dotknout se hvězd! Dojemné reakce kolegů na smrt slavné Popelky

/
  • Celebrity reagují na smrt Libuše Šafránkové
    Aktualizováno - 10. června 2021 ● 11:00
    9. června 2021 ● 14:40

    Náhlá smrt Libuše Šafránkové (†68), národem milované Popelky z pohádky Václava Vorlíčka, otřásla českým showbyznysem. Přestože herečka od roku 2014 bojovala s rakovinou plic, její skutečný zdravotní stav znal málokdo.

  • 1.

    Eva Holubová

    Dojemnou reakci na smrt herecké kolegyně sdílela na svém instagramu herečka Eva Holubová. „Dvě letmá pracovní, jedno soukromé setkání, nespočet já v roli divačky v Činoherním klubu, v kině, ČT…. Tam poprve Barunka v Moskalykově zpracování Babičky v roce 1971, hned rok na to Nezvalova Schovávaná na schodech… S úžasem, úctou a respektem jsem Tě, Libuško, sledovala, hltala, obdivovala. Něha, hloubka, moudrost, ale i smysl pro humor!!! Neokázalost a zároveň neobyčejnost. Poctivost. Tolik úžasně pojatých rolí. Od kuropění roním slzy, svíce hoří, myslím na blízké, co zustali…, na Tebe….a je mi to všechno moc líto!!!“ štkala herečka ze Slunečné, která svá slova doprovodila snímkem, na kterém je skutečně zlomená žalem.
  • 2.

    Ilona Csáková

    Velký obdiv k Libušce Šafránkové pociťovala i zpěvačka Ilona Csáková.

    "'Včeličky; babička nám zemřela…' pronáší u úlu klečící Barunka v Moskalykově filmové Babičce. Barunka v podání LIBUŠKY ŠAFRÁNKOVÉ; která se narodila v Brně, kde už léta žiju. V místě, odkud se doslova a do písmene vypravila do velkého světa, v němž se proměnila v nesmrtelnou a už nikdy nikým nenahraditelnou Popelku. Nebo Večernici; princeznu z Diamantových skal; ve Štěstí v Nesmrtelné tetě

    Právě jsem byla na cestě autem z Prahy do Brna, když jsem se dozvěděla tu smutnou zprávu. Musela jsem zastavit na odlehlém místě; kde byl náhodou (i když náhody neexistují!) v dálce včelín. Se slzami v očích jsem směrem k němu chtěla v tu chvíli zakřičet: 'VČELIČKY; BARUNKA NÁM ZEMŘELA…'

    S úctou, v slzách - drahá Libuško…"

  • 3.

    Jan Prušinovský

    Režisér a scenárista Jan Prušinovský věnoval Šafránkové dojemnou vzpomínku. "S Libuškou Šafránkovou jsme se nikdy neviděli. Ale často jsme si telefonovali. Tedy... vždycky, kdy jsem volal Josefu Abrhámovi, tak to vzala ona a jala se Josefa hledat. Byla z toho hotová etuda... Hlasem jiskřivým jako ta holka z Popelky komentovala svůj každý krok... 'Honzo, v pracovně není, že on se koupe! Ne, v koupelně není. Ale byl tu, protože je mokrý mejdlo. Viděl jste ten film včera na ČT2, ten byl blbej, co? du na zahradu. Pepo!! Na zahradě taky noc. Tak a teď jsem si natrhla kalhoty, to nevadí, stejně jsem je chtěla vyhodit. Pepo!! Kde je??? Už vim! On šel vynést odpadky, to zase sedí u popelnic... Pepíku! Doufám, že se aspoň oblík. Je tam, už ho vidím, Pepo, proč tu sedíš jenom v tričku!"

    Přiznám se, že občas jsem Josefu Abrhámovi volal jen proto, abych mohl půl hodiny tiše poslouchat Libušku Šafránkovou, jak ho bůhví kde hledá..."

  • 4.

    Marek Dědík

    "Je mně strašně líto, že jsem tě nestihl osobně potkat, ale potkal jsem tě na filmovém plátně a vždy to byl pro mě neskutečný zážitek," svěřil se tanečník známý ze StarDance ...když hvězdy tančí, Marek Dědík, a sdílel fotku z filmu, pro který se bez přehánění dočkala mezinárodní slávy - z pohádky Tři oříšky pro Popelku.

  • 5.

    Martin Dejdar

    Herec Martin Dejdar zase sdílel fotku z pohádky Micimutr. "Milá Libuško, je mi to moc líto!! Nechce se mi věřit, že tu nejsi. Jsem šťastný, že jsem tě poznal a mohl alespoň chvíli stát ve tvém stínu. R.I.P. Soucítím s celou rodinou."

  • 6.

    Marta Jandová

    Také zpěvačka Marta Jandová měla to štěstí, že mohla s Šafránkovou spolupracovat. "Je mi to strašně moc líto. Měla jsem tu čest jí potkat při natáčení a byla tak milá a hodná. Odpočívej v pokoji, Libuško," vzkázala herečce do nebe.
  • 7.

    Jitka Schneiderová

    Herečka Jitka Schneiderová také patřila k těm, co sdíleli na svém oficiálním profilu na sociální síti fotku herečky zamlada. "Libuško, budiž ti země lehká. Tvé jiskření a jedinečný talent zůstává. Bylo mi velkou ctí. Na tvůj úsměv se nedá zapomenout..."
  • 8.

    Jan Onder

    Tanečník Jan Onder, taktéž hvězda StarDance, na Šafránkovou zavzpomínal fotkou z komedie Svatební cesta do Jiljí... a zároveň přiznal, že obvykle se ke skonům jiných celebrit nevyjadřuje. V případě Libušky však udělal výjimku...

    "Strašně mě to mrzí, opravdu. Já tohle na instagramu vlastně nemám moc rád, ale Libuše Šafránková byla náš český klenot! Kolja, Svatební cesta do Jiljí, Třetí princ, Princ a Večernice, Obecná škola, Vrchní, prchni!, Vesničko má středisková.... Fakt úžasný věci. Mimořádná herečka!"

  • 9.

    Leona Machálková

    Zpěvačka Leona Machálková byla poetická. "R.I.P., milá Libuško... Nechala jste nás dotknout se hvězd. Ze srdce děkujeme. Upřímnou soustrast celé rodině..."

  • 10.

    Jitka Sedláčková

    Herečka Jitka Sedláčková byla ve své kondolenci stručná, ale výstižná. "Lidí jako ty je jako šafránu..."
  • 11.

    Karel Heřmánek

    „Libušku jsem znal ještě z Brna, když jsme byli na konzervatoři, a byla to nejpůvabnější dívčina široko daleko. Mám na ni krásné vzpomínky. S Pepou chodili k nám do Divadla Bez zábradlí a my zase do Činoherního klubu, tak jsme se vídali. Taky jsme spolu točili. Měli jsme ji všichni rádi, bylo to sluníčko,“ zavzpomínal pro Blesk Karel Heřmánek (73).

  • 12.

    Ondřej Vetchý

    „Bolest ze ztráty Libušky je větší, nežli schopnost se k čemukoliv vyjadřovat,“ pronesl jen do telefonu herecký kolega Ondřej Vetchý (59). S Libuškou se setkali například při natáčení filmu Báječná léta pod psa.

  • 13.

    Jitka Boho s dcerou

    Modelka Jitka Boho přidala na instagram dojemný příspěvek o tom, jak vzala zprávy o Šafránkové její malá dcera Rosalie. „Když jsem měla puštěné zprávy, Rosi se ptala, kdo to je? Pak viděla záběry z jeji oblíbené Obecné školy a hned věděla…Tak jsem jí vysvětlila, o co jde, co se stalo… Utíkala do pokojíčku a povídá: 'Mami, tak já jí namaluju obrázek, jo?' Namalovala srdce… A přesně tam u nás mnohých zůstane. Budeme vzpomínat,“ napsala procítěně. 

  • 14.

    Eva Hrušková

    Šafránkovou proslavila Popelka, ale ještě předtím ji v černobílé pohádce hrála Eva Hrušková. Také ona nyní pláče. „Jsem hodně smutná, hrozně dojatá. Libuška byla anděl a teď už je anděl definitivní. Měly jsme krásný vztah, povídali jsme si vždycky o dětech, o vnoučatech. Ona se starala o svého Pepu (manžela Josefa Abrháma, pozn. red.), vnoučata, to bylo její hlavní,“ prozradila pro TN LIVE Eva s tím, že chtěla právě ve středu Libuši zavolat k narozeninám, jenže když se začaly šířit informace o tom, že již není mezi námi, bála se... A její nejhorší obavy se nakonec potvrdily. 

  • 15.

    Lucie Benešová

    „Byla skvělá, vtipná, hrozně fajn člověk a byla s ní legrace. Jsem hrdá na to, že jsem měla čest s ní pracovat. Hrály jsme spolu v seriálu Gympl s (r)učením omezeným, kde jsem byla její zlá nadřízená a byla to pro mě radost a velká zkušenost,“ zavzpomínala pro Super.cz Lucie Benešová.

  • 16.

    Dalimil Klapka

    „Pro mě to byla vynikající herečka, která, přestože byla tak typická, dovedla hrát různé role, různým stylem, dovedla je odlišit, hrát postavy různých charakterů. Byla vynikající a naprosto pravdivá,“ uvedl pro Super.cz herec a dabér Dalimil Klapka.

  • 17.

    Tomáš Magnusek

    „Byla jedním z nejslušnějších a nejlepších lidí, které jsem kdy v životě potkal. Byla upřímná, zamilovaná do svého manžela, zamilovaná do své rodiny. Je nefér, co se stalo,“ uvedl pro Super.cz režisér Magnusek a doplnil, že si s Libuší rozuměli. „Mohli jsme spolu řešit všechno. Je pro mě děsivé, že už jí nezavolám,“ dodal smutně.

  • 18.

    Bára Krejčíková

    K úmrtí Libuše Šafránkové se vyjádřila také tenistka Bára Krejčíková (25), a to poté, co ve středu postoupila do semifinále French Open.

  • 19.

    Michaela Kuklová

    „Libuško, laskavá, kouzelná, srdečná, nenahraditelná, princezno naše jediná, dušičko něžná a plachá, pořád Tě budeme milovat... Hlubokou soustrast celé rodině, nám všem,“ rozepsala se na sociální síti Míša Kuklová.

  • 20.

    Chantal Poullain

    „Milovaná Libuško, to je mi tak líto! Přeju ti krásnou cestu! Je to pro nás velká ztráta, ale ty jsi určitě našla jiný krásný svět. Myslím na tebe, Josefe, a na celou tvou rodinu. Vaše Chantal,“ napsala na instagram Chantal Poullain.

  • 21.

    Olga Menzelová

    „Jako by dnes zašlo slunce... ,Přírodní úkaz'. To vždycky říkával Jirka o Libušce Šafránkové. Pojilo je kamarádství už od sedmdesátých let, kdy Libuška hrála v Činoherním klubu v Jirkově představení ,Tři v tom'. Byla i skvělou kamarádkou na jejich cestě po Indii, kde byli hosty filmového festivalu,“ napsala na instagram Olga Menzelová a připojila fotku, kterou prý z archivu vytáhla Míla Řádová.

    „Jirka na onu cestu vždy moc rád vzpomínal a se smíchem říkal, že Libuška chtěla v Indii za každou cenu cvičit jógu a Indové se strašně divili. A velká legrace byla i při natáčení Jirkova posledního filmu Donšajni. Libuška byla báječná! Krásná zvenku i zevnitř. Sbohem Libuško, hezkej obláček Vám přeju a opatrujte mi tam nahoře prosím Jiříka❤️,“ poslala dojemný vzkaz Olga.

  • 22.

    Jiřina Bohdalová

    Poklonu kolegyni složila Jiřina Bohdalová, byť se osobně se Šafránkovou příliš neznaly. „Na to se nedá mnoho říci. Je to oproti mně relativně mladá holka a je mi to velice líto. Člověk si říká proč? Snad to měla lehké a s osudem. Vždycky si v těchto chvílích říkám, jak těžké je to pro ty, co zde zůstanou, a jsem v mysli s její rodinou,“ řekla Blesku herečka.

  • 23.

    Zdeněk Svěrák

    „Vždycky se jí říkalo Libuška, nikdy Libuše, protože to byla tak milá holka, že se to prostě jinak říct nedalo. Libuška byla neskutečně nadaná herečka, můžete na ni vzpomínat tak, že vás dojala, nebo že vás rozesmála, protože ona dokonale plnila oba tyto úkoly,“ řekl dnes ČTK její herecký kolega a scenárista Zdeněk Svěrák.

    „Asi nejraději ji mám ve scéně z Vesničky střediskové, když počítá žárlivému manželovi, jak dlouho vydrží na jedno nadechnutí pod vodou. Myslím, že nebudu sám, kdo na ni bude vzpomínat jako na krásnou a veselou ženskou,“ řekl.

  • 24.

    Dagmar Havlová

    Dagmar Havlová reagovala prostě, ale výstižně: „Bože, ne! Všechno ve mně pláče. Objímám Tě, holčičko moje...“


  • 25.

    Zdeněk Zelenka

    „Je to děsuplná zpráva. Seznámili jsme se v roce 1992, kdy mi hrála v komedii Královský život otroka. Když jsem potom připravoval Nesmrtelnou tetu, říkal jsem si, kdo jiný by mohl hrát Štěstí. Působila uklidňujícím dojmem. Na natáčení s ní se všichni zklidnili, nekřičeli, protože přeci natáčeli s Popelkou. Zařadil jsem si ji mezi herečky, se kterými člověk vždy pracuje rád. Vyzařovala pozitivní energii,“ reagoval režisér Zdeněk Zelenka.

  • 26.

    Jaroslava Obermaierová

    „Ježíši, to snad ani není možné. Je mi to moc líto, chudinka,“ reagovala šokovaná Jaroslava Obermaierová.

  • 27.

    Jiří Krampol

    „Jsem spolužák manžela Libušky, Pepíka Abrháma. Výborný člověk a herec. V mládí jsme s Libuškou hráli, pak už méně. Ale věděli jsme o sobě. Měli výborné manželství, jako by snad ani do téhle doby nepatřili, byli z jiného světa. Oba introverti, skvěle si rozuměli. Je mi jich strašně líto. Libušky i Pepíka," řekl herec Jiří Krampol, který sám minulý rok ovdověl.

  • 28.

    Vítězslav Jandák

    Slávek Jandák si s Šafránkovou zahrál v Popelce jednoho z princových pobočníků. „V poslední době si Pán Bůh vybírá nějak blbě, samé dobré lidi. Každý usměvavý, příjemný, talentovaný člověk tady po sobě zanechá mezeru. Trvá pak moc dlouho, než ji někdo zaplní. Po Libušce to bude věčnost. Nejen v tom hereckém světě, ale i v tom lidském.“

  • 29.

    Valerie Zawadská

    „Kriste pane, nebyla jsem její nejbližší spolupracovnice, ale potkaly jsme se samozřejmě pracovně. Člověk sluníčko, to je jediné, co vám k tomu řeknu. Jdu zapálit svíčku, pokoj její duši,“ nechala se slyšet upřímně zaskočená herečka Valerie Zawadská.

  • 30.

    Pavel Trávníček

    Za Pavla Trávníčka první reakci zveřejnila jeho manželka Monika na sociální síti. „Jsme v šoku,“ napsala s ikonou srdce. Samotný Trávníček reagoval o chvilku později: „Velmi mě to zasáhlo, nemám sílu se vyjádřit k tak smutné zprávě.“ 

  • 31.

    Veronika Žilková

    „Když Libuška šla na mateřskou, zaskočila jsem za ni v Činoherním klubu v této roli. Byl rok 1981, za 40 let? Šok a bolest všech!“ napsala Veronika Žilková.

  • 32.

    Alice Bendová

    „Libuško, poznala jsem Vás na natáčení filmu Báječná léta pod psa, kde jste byla okouzlující, ostatně jako v každé Vaší roli. Jsem velmi vděčná, že jsem Vás potkala. . . Nám všem se po Vás bude nesmírně stýskat . . .“ píše herečka Alice Bendová.

  • 33.

    Marta Jandová

    „Je mi to strašně moc líto. Měla jsem tu čest ji potkat při natáčení a byla tak milá a hodná. Odpočívej v pokoji, Libuško,“ napsala Marta Jandová.

  • 34.

    Lucie Bílá

    Pláče i zpěvačka Lucie Bílá. „Upřímnou soustrast celé rodině… Je mi to neskutečně líto… Budete nám moc chybět Libuško, Popelko naše milovaná…“

  • 35.

    Jana Plodková

    Herečka Jana Plodková se nerozepisovala, přesto sdílela svůj smutek.

  • 36.

    Jan Musil

    „Zemřela Libuška Šafránková… To je mi tak moc líto…. Odchází s ní kus mého dětství. Ať je, Libuško, poslední cesta do nebes klidná. Zůstáváte mi v srdci,“ napsal moderátor Jan Musil.

  • 37.

    Galerie

    Na další dojemné kondolence se můžete podívat do naší galerie.

    Fotogalerie
    82 fotografií
    Fotogalerie
    82 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 16

luboze:

(10. 06. 2021 22:06)

jaja1973: Krásna, nežná žena, úžasná herečka, ...

(10. 06. 2021 21:25)

tenerife: Napsal jste to naprosto úžasně, mluvíte mi z duše, zamáčkla jsem slzu, zapálila svíci, upřímnou soustrast rodině.

(10. 06. 2021 15:02)

Uživatel_5524896: Jsem jen o 5 let mladší než moje milovaná Barunka, Popelka, Večernice a desítky dalších postav, kterým dala život. S těmito osobnostmi postupně odchází náš svět. Tito lidé se podíleli na stvoření našeho mládí, dospívání i dospělého života a všichni si přejeme, abychom spolu s nimi v klidu zestárli a odešli někam tam, odkud není návratu. Bohužel řada z nich nás předchází. Není to fér, mohli ještě dlouho zpříjemňovat nám život svou přítomností. Mám strach, že z toho našeho světa postupně zůstanu sám a v tomu současnému světu nebudu rozumět a budu v něm překážet. Zbyde mi jen retrospektivní optimismus. To je situace, kdy současnost stojí za prd, budoucnost bude ještě horší. Nezbývá se vrátit ve vzpomínkách k dobám, kdy jsme byli mladí, krásní, všechno okolo nás bylo úžasné a měli jsme na dosah všechny jež jsme měli rádi a obdivovali jsme je. Upřímnou soustrast a pohlazení všem blízkým.

(10. 06. 2021 02:25)

hejhej: L.Šafránková vynikající herečka, krásná, milá, skromná,nehrála si na žádnou celebritu, necpala se do bulváru, nekomentovala politiku. Dělala co uměla - hrála v divadle, filmu, televizi.

(09. 06. 2021 22:29)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy