Mario této instituci vděčí i za to, že může po problémech s rukou stále vystupovat v manéži. Přestože mnozí odborníci tvrdili, že to již nebude možné, díky precizní péči FN Bulovka se mohl do manéže opět vrátit.

Ferdinand Berousek se narodil 24. 8. 1947 ve Zlíně. Od svých 16 let vystupoval jako artista, začátky jeho hvězdné kariéry se váží ke skupině Albatros, kterou založil pan Kurčík z pěti členů a která jako první na světě vystupovala na pevných hrazdách ve vzduchu. Ferdinand Berousek vystupoval jako chytač (fänger), který chytal na něj létající akrobaty, již předváděli ve vzduchu různá salta, chytal je a házel zpět. Pod uměleckým jménem Carlos následně vystupoval se svou rodinou Berouskových opět jako chytač, tentokrát na létajících hrazdách. Po sňatku s manželkou Soňou v roce 1974 založil žonglérskou skupinu Fredys, ve které vystupovali i jeho synové Mario a Robert. Svoji žonglérskou kariéru plnou úspěchů ukončil v roce 1997.

Ferdinand Berousek vystupoval v revolučních letech v Anglii u tamního největšího cirkusu Billy Smart Circus se skupinou Albatros na pevných hrazdách ve vzduchu, obdivovat je rovněž mohlo i publikum největšího německého cirkusu Krone. Největší ocenění a vrchol své kariéry zaznamenal Ferdinand se svou žonglérskou skupinou Fredys v roce 1995 na uznávaném mezinárodním cirkusovém festivalu Cirque de Massy v Paříži, na kterém byl oceněn stříbrnou medailí. O váženosti osobnosti Ferdinanda Berouska a jeho umění svědčí vysoký respekt, který mu prokazovali vysoce postavení ředitelé velkých cirkusů Knie a Krone.

Po odchodu do důchodu se jako trenér věnoval tréninku dalších generací artistů, především synů a nejstarší vnučky Sharon. Starší syn Mario, kterého Ferdinand trénoval od 9 let, dosáhl celosvětového renomé a úspěchů, je zapsán v Guinessově knize rekordů jako nejrychlejší žonglér světa a je oceněn bronzovým klaunem z prestižního Mezinárodního cirkusového festivalu Monte Carlo a též vystupoval v dlouholetém angažmá v pařížském Moulin Rouge. „Tatínek byl velice skromný a lidský člověk a vynikající trenér s velkým srdcem pro svou rodinu, který nesnášel závist,“ sdělil syn Mario Berousek.

Mladšího syna Roberta naučil Ferdinand akrobacii na volně stojících žebřících, přičemž v této disciplíně vymýšlel i vlastní originální triky. Robert se, stejně jako dříve jeho bratr, nyní připravuje na velkolepý festival v Monte Carlu.

Své umění v neposlední řadě Ferdinand Berousek předal i nejstarší vnučce žonglérce Sharon Berousek, dceři Maria. Ta jde v úspěšných stopách svého dědečka a otce a díky dědečkově pečlivému tréninku vystupovala v roce 2012 na dětském festivalu v Monte Carlu. „Dědeček měl srdce ze zlata, vždy měl pro mě pochopení a dokázal mi vždy ve všem s láskou poradit a dát mi radu do života i do tréninku. I když byl poté dlouhodobě nemocný, jeho smysl pro humor a životní moudrost v jeho očích stále zářily. Milovala jsem ho. To byl můj děda,“ doplnila vnučka Sharon. V žonglování následují svého dědečka i další děti Maria, vnoučata Vanessa, Nicole, Priscilla a Mario, kteří s vystupováním debutovali v loňském roce.

V roce 2005 utrpěl těžkou mozkovou mrtvici, která jej upoutala na lůžko, se situací ale bojoval a léčil se se silou sobě vlastní.

S manželkou Soňou měl syny Maria a Roberta a vnoučata Sharon, Vanessu, Nicole, Priscillu, Maria, Saru a Itala.

Fotogalerie
50 fotografií