„Měla velký smysl pro pořádek. Dokázala být kvůli tomu i velice nepříjemná,“ zavzpomínal na duši brněnské scény Donutil. Byli s Evou spojení nejen divadlem. Vidlařová se dostala dokonce blízko k Mirkovu oblíbenci Frantovi Kocourkovi, jehož historkami bavil svého času celý národ.

„Vyprávím o Evě na svých deskách. Byla skutečně neuvěřitelná,“ říká herec. „Její život a osud by vydaly na knihu.“ Sešli se i ve filmech. Eva si například zahrála vesničanku v komedii Dědictví aneb Kurvahošigutntag, kde Donutil ztvárnil právníka, a měla větší roli manželky Mirka Donutila coby nadporučíka Růžičky v Tankovém praporu.

Vedle toho Vidlařová nedokázala stát stranou politického dění. „Byla v divadle duší revoluce,“ připomněl Donutil. Na konci 80. let držela 16 dní hladovku za propuštění politických vězňů. Zřejmě si tak uhnala únavový syndrom.

VIDEO: Blesk Podcast: Umírání v přímém přenosu. Farář Josef Toufar před smrtí sotva stál

Video
Video se připravuje ...

Blesk Podcast: Umírání v přímém přenosu. Farář Josef Toufar před smrtí sotva stál Jiří Marek

„Originální herečka, nezaměnitelná postava, svérázná divadelní tajemnice, silná a odvážná žena se stala duší souboru a zůstala s námi do roku 1992, kdy ji začalo zrazovat zdraví,“ napsalo na své stránky Divadlo Husa na provázku.

Eva, přezdívaná Truda, dožívala nemocná na své chatičce. Až do posledních chvil se netajila tím, že ji doba, o kterou usilovala a bojovala téměř půl života, těžce zklamala. Přezdívku Truda získala v roce 1975, když ji Bolek Polívka (71) vybral pro tuto roli v inscenaci Pezza versus Čorba. 

VIDEO: Jízlivý Donutil: Horko mi zle nedělá, nejraději jsem ve smokingu

Video
Video se připravuje ...

Jízlivý Donutil: Horko mi zle nedělá, nejraději jsem ve smokingu Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
34 fotografií