Milovali ji diváci i kolegové. Herečka byla laskavá a vstřícná, vycházela z ní vnitřní záře. Ani ta ale nedokázala zvrátit krutý osud.

Poprvé se rodačka z Moravy setkala s vážným zdravotním problémem, když jí bylo 35 let, milovala kolegu Jiřího Adamíru (†67) a radostně spřádala plány na budoucnost.

„Prodělala jsem v roce 1980 složitou operaci,“ řekla jednou v rozhlase. „Když jsem se probrala z narkózy, řekli mi lékaři, že už nikdy nebudu mít děti. Pro můj organismus to byla taková rána, že jsem z toho dostala vysoké horečky,“ svěřila se Maciuchová.

Musela se smířit s tím, že právě ona, která vždy toužila mít velkou rodinu, nikdy nepozná mateřské radosti. O to více byla starší sestrou svým sourozencům Silvii a Milanovi, tetou jejich dětem Ondřejovi a Markovi a pratetou jejich potomkům.

Dokázala svůj život i tak naplnit. Odehrála mnoho rolí ve filmech a seriálech, které i díky ní sledují lidé se zájmem na obrazovkách i dnes, když běží kdovíkolikátá repríza. Namátkou Synové a dcery Jakuba skláře, Dynastie Nováků, Chalupáři, Dobrá čtvrť, Samotáři.

VIDEO: Zesnulá Maciuchová (†75) o Menšíkovi v Chalupářích: Čeho jste si nevšimli?

Video
Video se připravuje ...

Zesnulá Maciuchová (†75) o Menšíkovi v Chalupářích: Čeho jste si nevšimli? Petr Macek

V Divadle na Vinohradech odehrála rovných 50 sezon. Ještě než před pěti lety v lednu 2016 udeřila rakovina prsu. O 35 let dřív se s ní potýkala i hereččina maminka. „V době, kdy medicína nebyla na takové úrovni jako dnes, ji zvládla úžasně, zotavila se. Věděla jsem, že já ji nemůžu zklamat,“ vyprávěla Hanka.

Možná i díky maminčině zkušenosti si nemoc sama objevila, i když prý neměla žádné vnější příznaky. „Nikdy nevíte, jak vás ta choroba překvapí. Cítila jsem jen zvláštní intuici, že něco není v pořádku,“ svěřila se herečka. Dopřála si klid od práce a věnovala se léčbě. Podstoupila operaci a zdálo se, že se blýská na lepší časy. „Ta choroba je velká svízel. Zatím můžu jen říct, že jsem setřásla první atak,“ byla ale Hanka opatrná na nějaké velké jásání.

Fotogalerie: Zemřela herečka Hana Maciuchová (†75)
112 fotografií

Loni v létě se rakovina vrátila. Napadla slinivku. „Už se to bohužel nedalo operovat, nepomohla ani chemoterapie...“ prozradil Blesku zdroj blízký její rodině. Maciuchová byla na tu strašnou zprávu sama. Nechtěla své blízké zarmoutit. Jen vyřídila nezbytné záležitosti.

Statečná herečka například sama upozornila principála Divadla Ungelt Milana Heina (74), že už s ní nemá počítat. Že se již na jeviště nevrátí. Odjela na rodnou Moravu za těmi nejbližšími, kde strávila narozeniny a potom i svátky.

Přijala svůj těžký úděl s noblesou, s níž se pohybovala celý život. Zemřela 26. ledna v nemocnici v Olomouci. Před smrtí se vzdala veřejného rozloučení, chtěla jen komorní obřad.

VIDEO: Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času...

Video
Video se připravuje ...

Poslední vystoupení Maciuchové (†75): Takhle se loučila ve Viole! Už nejsem pánem svého času... Facebook/Viola

Fotogalerie
70 fotografií