Smutnou zprávu přineslo pondělní ráno pro fanoušky české herecké legendy, herce Ladislava Mrkvičky. Jak uvedlo Národní divadlo, herec zemřel v neděli 27. 12. 2020 náhle ve věku nedožitých 82 let.

Mrkvička byl dlouholetý člen Činohry Národního divadla a proslavily ho také jeho role v ceněných filmových snímcích jako Atentát, Romeo, Julie a tma, Hotel pro cizince, případně v seriálech Panoptikum města pražskéhoDobrodružství kriminalistiky, Dobrá voda, Policie Modrava a v řadě dalších. Výraznou roli měl také v kontroverzním normalizačním seriálu 30 případů majora Zemana. Staněk rovněž zdůraznil, že posluchači znají Mrkvičkův hlas z rozhlasu a herec spolupracoval také s dabingem.

V roce 2012 získal ocenění za celoživotní mistrovství v dabingu. V listopadu 2015 mu udělila nadace Život umělce cenu Senior Prix za celoživotní mistrovství. Za mistrovství v činoherním oboru získal Cenu Thálie 2019. Jeho posledním filmem se stali Staříci, kde zazářil s Jiřím Schmitzerem. V posledních letech ho trápila Parkinsonova choroba, přesto jeho smrt všechny překvapila.

VIDEO: Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil.

Video
Video se připravuje ...

Držitel Thálie Ladislav Mrkvička: Ocenili mě potleskem, který se se mnou loučil. Hana Höschlová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
24 fotografií