Je běžné, že se kromě vlastních zdrojů média obracejí pro získání snímků i na různé fotoagentury. Tou je právě i Profimedia, která patří do největší sítě světových fotoagentur. Přímo od ní dorazila nabídka pro Blesk se snímky Jiřího Bartošky. Včetně podrobného popisu místa, času a události. Na sérii snímků je Jiří Bartoška a skupina přátel u piva na zahrádce restaurace. Podle agentury Profimedia tam měli být vyfoceni v pondělí 12. října mezi devátou a jedenáctou večer. Tedy v době, kdy už platila vládní nařízení a restaurace měla být zavřená. Tvrzení o času a datu odpovídaly i informace uvedené ve vlastnostech fotografií. Jenže...

„Nebylo to v pondělí 12. října, ale odehrálo se to už 23. září,“ brání se Jiří Bartoška poté, co byly fotografie zveřejněny. „Po slavnostním koncertu k zahájení 125. sezony České filharmonie v Rudolfinu jsme si tehdy s několika přáteli šli sednout do restaurace. Ale ne na Petrském náměstí, jak bylo uvedeno, nýbrž do stejnojmenného podniku v Široké ulici.“ Bylo to tedy v době před vyhlášením nouzového stavu, kdy v září ještě žádná restriktivní pravidla neplatila!

Machinace s fotkami

Když Blesk požadoval po fotoagentuře Profimedia vysvětlení, trvala na tom, že dodané údaje od jejich fotografa jsou správné. A to včetně data pořízení, tedy 12. října. Po odborném zkoumání snímků ale Blesk zjistil, že fotky byly upraveny tak, aby byl posunutý datum pořízení. A že je v jinak běžně skrytých vlastnostech snímku skutečně datum 23. září!

Zároveň se ukázalo, že neseděla ani dodaná informace o místě konání. Podnik, kde v září Bartoška byl, totiž má od 12. října zavřeno! „Zaráží mě, že nás někdo vyfotí a zveřejní tyto fotky záměrně až po takovém čase… Žijeme ve velmi citlivé době. S jakým úmyslem to udělal? V tomto momentu to mohlo vyvolat u veřejnosti dojem, že v době, kdy umírají lidé, já porušuji veškerá bezpečnostní pravidla,“ pátrá Bartoška po důvodu, proč někdo prováděl machinace s fotkami.„My teď chystáme na listopad formou nesoutěžní přehlídky mimořádný 54 ½ filmový festival. A naopak, vzhledem k současné situaci, se řídíme všemi nařízeními ohledně koronaviru a snažíme se nastavit veškerá opatření tak, aby nedošlo k žádnému ohrožení zdraví lidí.“

Stojí si za svým

Profimedia se ke kauze vyjádřila tak, že poslala vysvětlení fotografa, který pro ni snímky pořídil. Jeho jméno ale neuvedla. „Fotky pana Bartošky se společností venku na pouliční zahrádce restaurace v centru Prahy vznikly opravdu 12. 10. 2020, mezi cca 21:40 až 22:45, což potvrzují i přesná exif data fotoaparátu. Vznikly zcela náhodně, při procházce Prahou. Nejedná se o žádnou kampaň, ani cílené sledování. Jen záznam toho, co se v danou chvíli dělo. V restauraci nebyli žádní jiní hosté, kromě stolu pana Bartošky, je možné, že prázdná restaurace byla pro běžné hosty z ulice už uzavřena. Nemohu to vyloučit, ale na věci to nic nemění. Nemyslím si, že by přítomná společnost někoho ohrožovala, ale vzhledem k vládním opatřením se asi měla sejít v soukromí a ne na veřejnosti. Nemám důvod cokoliv fabulovat.

Fotogalerie
39 fotografií