„Tátovi vlastně není nic. Má jenom už svoje léta. Po zdravotní stránce je na svůj věk zdravý jako rybička. Jen mu to už absolutně přestalo chodit. A s tím ani žádný doktor nic neudělá. Stal se najednou nesamostatným. Když ho posadím na křeslo, nedokáže s ním sám vyjet ani na zahradu před dům. Když ho dovezu na záchod, musím mu se všemi náležitostmi pomoct, je to opravdu už těžký,“ řekl před rokem a půl Aha! hercův syn Jan Fiala (53), muzikálový herec a podnikatel.

Právě ten se o svého otce staral na chalupě v Českém Švýcarsku, kde to legendární Limonádový Joe tak miloval. „Všechno jsme mu tady přizpůsobili, protože ho za žádnou cenu nechceme dát do LDN. Je to tak tři čtvrtě roku, co nám přestal chodit úplně. Je naprosto nepohyblivý. Má tu svůj vlastní pokoj s polohovací postelí. Na jednom křesle s kolečky ho dopravujeme na zahradu, na druhém na toaletu, kterou jsme mu museli i s koupelnou speciálně přestavět,“ pokračoval tehdy pro Aha! syn Honza, který s otcem v přírodě ještě oslavil jeho 94. narozeniny. Všechno se ale horšilo a on s přítelkyní už na starého pána nestačili. Převoz do LDN v pražské Obloukové ulici se stal nevyhnutelným.

V LDN Fiala zpravidla koukal na televizi, anebo, jak Aha! přiznal, do stropu. „Číst už nemůžu,“ přiznal herec. A když prý koukal na televizi a viděl v ní někoho blízkého z kolegů, rozjel se mu v hlavě film. To se najednou rozvzpomněl na kolegy, ale i na všechno ostatní, co ho zrovna v tu dobu životem provázelo. A byl ve svém živlu. Tak tomu bylo ještě před Vánocemi.

VIDEO: Limonádový Karel Fiala: Stýskalo se mu po Fialové!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový devadesátník Fiala: Stýská se mu po nemocné Fialové! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

Tělíčko potom už ale stále víc a víc začalo vypovídat služby a zrak se ztrácel úplně. „Stovky bych se dožít nechtěl. Maximálně těch pětadevadesát,“ přiznal Aha! Fiala, který byl tam nahoře vyslyšen. Dne 3. srpna oslavil své jubileum a přesně dva měsíce nato zemřel. Na stáří. A do poslední chvíle, pokud to covid jen trošku dovolil, za ním chodila nejen manželka, operní herečka Věra Vlková, ale i jeho děti.

Karel Fiala zemřel v sobotu a druhý den v pravé poledne se sešly všechny jeho děti, zavzpomínaly a na rodinné poradě debatovaly, co a jak bude dál. „V neděli v poledne se všichni sejdeme a rozhodneme, co a jak,“ prohlásil jeden z Fialových synů JUDr. Karel Fiala.

Jeho nejznámější role: 1959 - Dařbuján a Pandrhola (kovář), 1961 - Reportáž psaná na oprátce (Krásný), 1964 - Limonádový Joe aneb Koňská opera (Limonádový Joe), 1968 - Šíleně smutná princezna (jezdec), 1984 - Amadeus (Don Giovanni)

VIDEO: Limonádový Joe: S manželkou se nepáral!

Video
Video se připravuje ...

Limonádový Joe slaví 90 let: S manželkou se vůbec nepárá! Mirka Dvořáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
23 fotografií