Úterý 23. dubna 2024
Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří
Zataženo, déšť 7°C

Dny, které změnily Česko! Co se dělo po smrti Karla Gotta (†80)?

/
  • Karel Gott, Ivana Gottová
    1. října 2020 ● 05:15

    Uplynul rok od smrti Karla Gotta (†80). Co přesně následovalo v prvních hodinách a dnech po Slavíkově odchodu? Připomeňte si s námi chvíle, které změnily celé Česko.

  • 1.

    Odešel doma

    Karel Gott zemřel v noci 1. října roku 2019, jeho manželka Ivana Gottová to oznámila přes rodinnou mluvčí Anetu Stolzovou ráno poté. „Ve věku 80 let zemřel v úterý krátce před půlnocí zpěvák Karel Gott. Zemřel doma v kruhu své rodiny,“ sdělila ČTK Stolzová. Informace byla zveřejněna v 10 hodin 13 minut a Česko okamžitě ochromil smutek.

    O pár chvil později se objevilo první vyjádření Gottovy manželky Ivany. „S nejhlubším zármutkem v srdci oznamuji, že nás včera, krátce před půlnocí, po těžké a dlouhé nemoci, opustil můj milovaný manžel Karel Gott. Odešel doma, v tichém spánku, v kruhu své rodiny,“ sdělila Ivana Gottová. 

    Záběry z filmu Karel
    Autor: Karel Gott Agency

  • 2.

    Šokující Anna K.

    Média okamžitě zaplavila vlna reakcí slavných. Mezi ty nejzajímavější patřila slova zpěvačky Anny K., která sama bojovala s rakovinou. „Je to strašně těžký. Upřímně, poslední dobou, kdy jsem trošku sledovala ten příběh, tak jsem se spíš modlila za jeho klidnej a v podstatě spíš rychlej konec, protože tahle nemoc je hodně agresivní a neúprosná,“ prohlásila bez obalu. „Je to ztráta velká pro celej národ samozřejmě, už jsem to i obrečela, ale pro toho Karla to bylo stoprocentně vysvobození. To je můj názor. Ale rodina se s tím teď bude muset potýkat. Je mi nesmírně líto Ivany a těch holčiček. Včera odešel tatínek mojí kamarádky - a je to velký rozdíl, když odejde takhle slavný člověk. Nebudou mít chvilku klidu,“ dodala interpretka hitů Nebe nebo Nelítám nízko.

    Zpěvačka Anna K. chystá po boji s rakovinou koncerty.
    Autor: Foto: Martin Linhart

  • 3.

    Zasypaná Bertramka

    Před Gottovou vilou na pražské Bertramce se ihned začaly objevovat svíčky, květiny, vzkazy... Na několik následujících dní se z plácku před domem stalo poutní místo, kam chodily na zpěváka vzpomínat davy fanoušků. Prostor se nakonec zcela zaplnil, nedalo se přes něj ani projít ke dveřím. Technické služby místo poprvé vyčistily o čtrnáct dní později, 15. října, ale protože lidé sem neustále kladli další a další předměty, úklid proběhl několikrát.

    Pietní místo před vilou Karla Gotta na Bertramce
    Autor: Blesk - Daniel Černovský

  • 4.

    Ukrytá Ivana

    Aby načerpala klid, sílu a srovnala si v hlavě, co bude dál, odvezla vyčerpaná vdova Ivana (44) dcery Charlottku (14) a Nellinku (12) pryč z Prahy. Podle zjištění Blesku byly pod ochrannými křídly krále kasin Leona Tsoukernika (47), s nímž Karel léta kamarádil. Původně se objevila zpráva, že Ivana s dcerami dokonce opustily Česko a mohly odcestovat Leonovým soukromým tryskáčem, ta se ale později nepotvrdila.

    Leon Tsoukernik a Karel Gott
    Autor: archiv L. Tsoukernika

  • 5.

    Reakce dcery a exmilenky

    Informace o Gottově smrti ranila i jeho dceru Dominiku, v té době ještě žijící ve Finsku. Dominika se s tátou naposledy viděla na oslavě jeho osmdesátin pár měsíců předtím.

    „Když jsem potom 2. října 2019 doma v Helsinkách ráno vylezla ze sprchy a našla nepřijatý hovor od Ivany, vůbec mě nenapadalo, co by mohla chtít. S tátou jsme si pár dní předtím telefonovali, nepůsobil unaveně ani špatně, naopak říkal, že je mu lépe. A když vzápětí po nepřijatém hovoru přišla SMS, proč neberu telefon, pocítila jsem spíš zlost, že se mnou Ivana zase mluví tím panovačným tónem. Jenže pak hned pípla další zpráva a s ní přišel obrovský šok. ,Náš milovaný tatínek dnes v noci opustil tento svět,' stálo v ní,“ popsala Dominika v knize Můj táta Karel, která vyšla na jaře roku 2020.

    Slyšet o sobě dala i zpěvákova expřítelkyně Alice Kovácsová. „Nikdo neví, co je smrt, a přece se jí všichni bojí, jako by uznávali, že je největším zlem, třeba je pro člověka největším dobrem.“ - Platón, tenhle citát napsala na sociální síť Alice, která s Mistrem měla kdysi téměř tři roky poměr. 

    Dominika Gottová
    Autor: Pavel Machan, archiv

  • 6.

    Co prozradil David

    Hitmaker Michal David prozradil, že krátce před smrtí Gott uspořádal setkání se svými nejbližšími přáteli, aby se rozloučil. Začátkem srpna, když byl na Tenerife, mu totiž zavolala Ivana Gottová, že má přijet na takovou menší oslavu. Rychle koupil letenky, aby to stihl. Během samotného večírku ho pak Gott zaskočil velkorysým darem... „Byl táborák, opékalo se, zpívali jsme, Karel se dokonce chopil kytary a měl vážně bezvadnou náladu. Trošku mě jenom zaskočilo, že mi začal děkovat. Dal mi naprosto nečekaně svoji novou kolekci s 300 singly z let 1962 až po současnost s věnováním a pamětní eurobankovku s vyraženým pořadovým číslem 14, kterou ještě podepsal a napsal na ni datum jeho osmdesátin, a tedy mých devětapadesátin. Narodili jsme se ve stejný den a on si dal prý velmi záležet, aby na tý bankovce byla vyražená čtrnáctka. Přitom mi poděkoval za spolupráci, kterou se mnou v životě měl. A to bylo takový smutný, protože jsem to v nitru samozřejmě cítil jako rozloučení,“ popsal zpěvák.

    Michal David
    Autor: Foto: D. Malík, M. Hykl

  • 7.

    Parte

    9. října rodina Karla Gotta zveřejnila zpěvákovo parte. To se objevilo na jeho oficiálním webu KarelGott.com.

    Pod parte byla podepsána Gottova manželka Ivana s dcerami Charlottou Ellou a Nelly Sofií, Gottovy dcery Dominika a Lucie a vnuci Vojtěch a Jan. Na parte byly uvedeny informace, kdy se bude konat rozloučení pro veřejnost i samotný pohřeb se státními poctami.

    V levém rohu parte je citát od Františka Hrubína, který byl tvůrcem české milostné a přírodní lyriky –⁠ Nezemřel jsem, neboť vím, že budu žít stále v srdcích těch, kteří mě milovali. Tento citát je velmi oblíbený a většina pohřebních služeb ho nabízí. Ke Slavíkovi však sedl jako ulitý!

    Parte Karla Gotta
    Autor: Karelgott.com

  • 8.

    Fronty na Žofín

    Veřejnost se mohla rozloučit se zpěvákem v pátek 11. října od 8 do 22 hodin v paláci Žofín na pražském Slovanském ostrově. Na poklonění se před rakví stáli lidé dlouhé fronty, otevírací doba Žofína se nakonec musela i prodloužit.

    Poslední rozloučení s Karlem Gottem na Žofíně
    Autor: fotografové Blesku

  • 9.

    Mše v katedrále

    O den později –⁠ 12. října –⁠ se konala zádušní mše pro zvané hosty a odsloužil ji kardinál Dominik Duka v katedrále sv. Víta. Stejně jako v pátek na Žofíně, i v sobotu v katedrále leželo u Mistrovy rakve několik smutečních věnců. Ani tentokrát nechyběl věnec od vdovy Ivany. Byla na něm stuha s nápisem: „Miluju Tě navždy.“

    Květiny a věnce v katedrále
    Autor: Fotografové a reportéři Blesku

  • 10.

    Všechny dcery

    Zatímco Dominika a Lucie Gottovy svou přítomnost na zádušní mši potvrdily již dopředu, o Charlotte a Nelly se do posledních chvil nevědělo, zda také přijedou, či se je vdova bude snažit chránit před traumatickým zážitkem. Ovšem nakonec zasedly dívenky vedle maminky a starších sester v první řadě, a tak by měl Slavík jistě radost, kdyby viděl, že všechny jeho dcery jsou zase jednou pohromadě. Možná se na to díval alespoň z nebe... 

    Rodina Karla Gotta během zádušní mše v katedrále sv. Víta
    Autor: Reprofoto ČT
  • 11.

    Nečekaný Strach

    Mnozí televizní diváci, kteří na České televizi sledovali přímý přenos zádušní mše, byli jistě překvapeni, když si všimli, že jedním z ministrantů byl režisér Jiří Strach (47), který dokonce v katedrále nesl kříž.

    Mezi ministranty byl i herec a režisér Jiří Strach.
    Autor: Reprofoto ČT

  • 12.

    Labutí píseň Pilarové

    Jedním z prvních, kdo promlouval na zádušní mši, byla zpěvačka Eva Pilarová (†80), Karlova vrstevnice. „Juda, kníže,...“ začala předčítat, ovšem pak se musela zarazit a chvíli bylo ticho. „Já se strašně omlouvám, brýle,“ řekla na vysvětlenou a všichni si mysleli, že jen pozapomněla a nemůže text přečíst. Podle slz lesknoucích se na tvářích a v očích se ale dalo poznat, že i to jí zabránilo pokračovat. Za okamžik jí ale brýle přinesli a jelo se dál. „Juda, kníže Izraele, uspořádal sbírku dvoutisíc drachen stříbra, kterou poslal do Jeruzaléma, aby byla podána oběť za hřích. To bylo jistě dobré a šlechetné jednání, když tak smýšlel o vzkříšení. Kdyby totiž nevěřil, že padlí vstanou z mrtvých, bylo by zbytečné a směšné modlit se za mrtvé,...“ Když větou „Slyšeli jsme slovo boží“ svůj přednes dokončila, rozezněla se hudba a záběr na vdovu Ivanu ukázal, jak jí slova pohnula. Okamžitě totiž musela vytáhnout kapesníček. Dcerka Charlotte ji dokonce pozorovala, jak si otírá slzy.

    Bylo to naposledy, co se oblíbená zpěvačka objevila na veřejnosti. Po vleklých zdravotních problémech zemřela 14. března 2020. Podle blízkých ji psychicky zlomil i Gottův odchod.

    Eva Pilarová četla první projev na zádušní mši za Karla Gotta.
    Autor: Reprofoto ČT

  • 13.

    Bohdalka zapomněla

    Zřejmě největší úspěch a potlesk lidí sledujících přímý přenos si vysloužila Jiřina Bohdalová (89). „Byl to on, kdo rozhodl, že se s ním budu loučit právě já. Nápad ale opsal ode mě. Vysvětlím. Byli jsme celoživotní kamarádi, blízcí si v otázkách života i humoru. Jelikož jsem o osm let starší, často jsem mu přikazovala, aby to byl právě on, kdo se se mnou bude loučit, až budu odcházet do jiných sfér,“ vylíčila legendární herečka, proč zrovna ona byla vybrána, aby promluvila. 

    VIDEO: Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem.

    Video
    Video se připravuje ...

    Nejdojemnější řeč Jiřiny Bohdalové: Takhle se rozloučila s Gottem. Česká televize

    „Slíbil mi to. Slíbil. A vlastně jedinkrát svůj slib nesplnil. Jinak jeho slovo vždy platilo. Bylo to slovo chlapa,“ posteskla si Bohdalová, která svého kolegu a též letitého kamaráda chválila v proslovu nejen za jeho úspěchy, ale též za jeho povahu.

    Poněkud překvapivě ve svém proslovu nezmínila Gottovy starší dcery Dominiku a Lucii, na rozdíl od těch mladších. Později se prý dotčené Dominice omluvila.

    Smuteční projev Jiřiny Bohdalové na zádušní mši za Karla Gotta
    Autor: Reprofoto ČT

  • 14.

    Už jen ze záznamu

    Na samý závěr ceremoniálu se katedrálou naposledy rozezněl božský Karlův hlas, ačkoliv pochopitelně (a bohužel) pouze ze záznamu. Původně anglická křesťanská píseň Amazing Grace s českým textem Už z hor zní zvon Zdeňka Borovce mrazivě doplnila chvíle, kdy Hradní stráž vynášela boční lodí katedrály rakev s ostatky zesnulého Karla Gotta.

    Pohřeb Karla Gotta
    Autor: České televize

  • 15.

    Poslední sbohem

    Poté, co byla rakev vynesena a naložena, ji odvezl vůz rovnou do krematoria v Motole, kde došlo ke kremaci. Jelikož byly ostatky vystaveny v pátek na Žofíně a v sobotu v katedrále, muselo se i přes chlazení těla zřejmě pospíchat. Pozůstalí se tak nakonec s jejich zesnulým manželem či tatínkem rozloučili na dvoře. Ještě naposledy se prošli za rakví, pohladili ji a uslzeně zavzpomínali na výjimečného muže, kterého už bohužel nikdy neuvidí. V jejich srdcích ovšem zůstane jistě i nadále.

    Poslední loučení s Karlem Gottem na dvoře krematoria v Motole
    Autor: Fotografové Blesku

    VIDEO: CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd

    Video
    Video se připravuje ...

    CELÝ ZÁZNAM: Zádušní mše za Karla Gotta (†80): Obřad plný slz hvězd Česká televize

    Fotogalerie
    216 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 4

ivana1933:

(01. 10. 2020 10:06)

tulip: Já potkala ráno na hřbitově čtyři řemeslníky.Vezli si nářadí,tak snad nejeli někoho vyhrabat?Třeba nějakou celebritu?

(01. 10. 2020 09:27)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy