Už to vypadalo, že si na Nedorosta, který žil v posledních letech v osamění ve svém bytě v Českých Budějovicích, nikdo nevzpomene. Až loni mu zazvonil telefon. „Chtěl jsem ho do role Jiřího Róny, byl to ten typ, který se na toho gaunera hodil. A nakonec ho ztvárnil výborně,“ prozradil Blesku režisér Magnusek.

Když ale herec dorazil na plac, byl z něj v šoku. „Když jsem ho viděl v pokračování Bony a klid, tak se mi tam líbil, ale na natáčení mi přijel úplně jiný člověk. Vypadal jako bezdomovec, byl tlustý...“ vzpomínal, neopomněl ovšem dodat: „Ale jako herec byl pořád boží!“

Nedorost si natáčení seriálu pro TV Barrandov, v němž se objevil např. mezi Miloslavem Mejzlíkem (69) nebo Kateřinou Macháčkovou (70), užíval. „Byl úplně hotový ze zbraní. Tyhle scény ho bavily ze všech nejvíc,“ vzpomíná Magnusek.

VIDEO: Přítelkyně Františky Čížkové (†67) návrhářka Rochová: V těžkých chvílích odpustila muži, který jí zranil!

Video
Video patří k placenému obsahu Blesku
Odemknout video

Přítelkyně Františky Čížkové (†67) návrhářka Rochová: V těžkých chvílích odpustila muži, který jí zranil! Markéta Reinischová, Jan Jedlička

„Pamatuju si, že odboural jednoho z komparzistů, protože se ho zeptal, jestli by dokázal zabít chlapa za sto tisíc korun. Byl prostě takový,“ popsal Magnusek, kterého smrt Nedorosta velmi zasáhla.

„Strávili jsme spolu vlastně rok, když se natáčel seriál Čechovi. V poslední době mi volal pořád, snad každý den, a teď se mi poslední tři týdny vůbec neozval...“ řekl Blesku krátce poté, co se dozvěděl, že Nedorosta nalezla policie v jeho českobudějovickém bytě už bez známek života...

Ochrnutí i náhlá smrt

Herec skonal minulý týden ve svém bytě v 6. patře českobudějovického paneláků. Byt ale museli násilím otevřít hasiči za asistence policie. Lidé v domě je předtím upozornili na zápach vycházející právě z Nedorostova bytu. I když koroner nenašel na těle žádné stopy násilí, byla nařízena pitva.

V posledních letech, kdy nestál tolik před kamerou, živila Nedorosta archeologie. K té ho přivedl kamarád. „Hledání hrotů, drasadel, úlomků keramiky z dob dávných Keltů a jejich určování mi přineslo pocit uklidnění a smysluplnosti,“ prozradil v televizním pořadu 13. komnata.

VIDEO: Skamene ve vířivce s prostitutkami! Podívejte se, jak zestárli další veksláci z Bony a klid!

Video
Video se připravuje ...

Skamene ve vířivce s prostitutkami! Podívejte se, jak zestárli další veksláci z Bony a klid! archiv

Tam také přiznal, že se v roce 1997 při návštěvě kravína napil mléka a následně onemocněl meningoencefalitidou, aniž by měl klíště. „Najednou jsem omdlel, moji rodiče byli pryč, já jsem se probudil po nějaké době a naprosto jsem ztratil pojem o realitě a pode mnou byl flek od potu. Propotil jsem koberec. Rodiče pak zavolali doktora a ten řekl, že je to chřipka. Táta mu zabouchnul dveře a řekl: ,To není chřipka!' Tak mi udělali další vyšetření a zjistili, že jsem infikovaný,“ vzpomínal v roce 2018.

„V nemocnici jsem byl jenom tři neděle, ale stalo se, že mi to zasáhlo peroneální nerv na noze! Ten nerv, který ovládá pohyb nártu nahoru. Nemohl jsem v podstatě ani chodit. Sebral jsem se až v rehabilitačním ústavu,“ popsal herec, který se poprvé před kamerou objevil ve filmu Soudce a drahokam v roce 1983.

Po nemoci bohužel Nedorost trpěl psychickými následky, které mu ztížily divadelní i filmovou kariéru, a z hereckého kolotoče vypadl. V roce 2014 si nicméně zahrál v pokračování Bony a klid a loni se pak objevil v seriálu Čechovi.

VIDEO: Zesnulý Skopeček: Před smrtí se cítil osamělý. A Nedvěd promluvil o komplikacích při porodu.

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý Skopeček: Před smrtí se cítil osamělý. A Nedvěd promluvil o komplikacích při porodu. Bára Horáková, Lukáš Červený

Fotogalerie
41 fotografií