Napřed se náš hostitel trochu styděl, protože v bytě nešel proud. „Nebyly peníze, neplatil jsem složenky, no...“ přiznal Čestmír, který měl na krku 21 exekucí v celkové výši 982 548 Kč. Ale věřil, že se všechno zlepší, jen co začne točit slíbený seriál. Všechny plány mu ale překazil koronavirus. Nikdo z nás tehdy na konci dubna netušil, že jsme v bytě, kde se svítí svíčkami, naposledy.

Plno vzpomínek

Uprostřed metropole, naproti největšímu náměstí v celém Česku, bydleli už Čestmírovi rodiče. Ještě je připomíná stará jmenovka na dveřích. I když táta, herec Čestmír Řanda st. (†62), zemřel předčasně už v roce 1986, kdy bylo synovi jen 27 let, maminka Dagmar zde žila až do roku 2018. Před dvěma lety odešla i ona. Pak si Čestmír nechal obecní byt přepsat na sebe.

Nebýval tady často, jen párkrát do měsíce, většinu času totiž trávil s přítelkyní Michaelou Kryčfalušijovou (40) v Jizerských horách. Ale táhlo ho to sem, všechno mu tady připomínalo rodiče. Na skříni je stále busta představitele předsedy ze seriálu Dobrá voda, na zdi visí tablo s jeho a synovými fotkami. Všude jsou modely letadel, které Řanda mladší sám slepil. A obrázky na stěnách připomínají, že měl jen herecký, ale taky nesporný výtvarný talent.

Měl být malíř

„Táta asi brzy poznal, že mám k malování hodně blízko. Proto mě dal na střední uměleckoprůmyslovou školu,“ vzpomínal s nostalgií Řanda junior. Vystudoval taky německé gymnázium a díky tomu uměl perfektně německy. Teprve potom se věnoval studiu herectví a scénografie.

V bytě je hned za dveřmi kumbálek, kde celý shrbený lepil své modely, v obýváku u okna s výhledem na Vltavu zase vznikaly obrázky letadýlek. „Míša mi chce udělat radost, prý uspořádá výstavu,“ pochlubil se a chtěl hned svá dílka sundávat ze zdí, že je vezme do Liberce. Nakonec to přece jen odložil a věnoval se naší návštěvě.

Bude líp

Tichý pokoj s okny do dvora býval ložnicí rodičů, pak tam spala už jen maminka sama. „Ten jsem už vyklidil, zůstal jen ten starý nábytek, nechám ho někomu za odvoz,“ prohodil Čestmír jen tak mezi řečí. Býval vždycky plný plánů, pořád žil trochu jednou nohou v budoucnosti, a tak hned ujišťoval, že jen co něco vydělá, koupí nové vybavení a byt vylepší. Prováděl nás jednotlivými místnostmi, u každého vystaveného modelu upřesňoval, oč vlastně jde, komentoval i každý obrázek. Byl ve svém živlu. Ve Václavské pasáži pak ještě v kavárně nad kafem dál spřádal plány. To jsme se viděli naposledy, jen pár dní nato náhle zemřel...

Kousek do divadla

Do Národního divadla, kde byl v angažmá, to měl Čestmír Řanda starší pěšky zadem po nábřeží opravdu jen kousek, nebo přes Karlovo náměstí tři stanice tramvají. V letech 1969 až 70 herec dokonce ve zlaté kapličce šéfoval činohře.

Slavní sousedé

Řandovi nebyli zdaleka jediní slavní v rozlehlém domě. Žije zde také principálka Hana Gregorová (67), vdova po Radku Brzobohatém (†79) a synovec herečky Stelly Zázvorkové (†83), architekt Jan Zázvorka (61).

Fotogalerie
30 fotografií