Vančura tak zemřel krátce před plánovanými posledními deseti koncerty slavné kapely, která se letos měla rozloučit se svým publikem. Koncerty měly původně proběhnout od 15. do 26. dubna 2020 v pražské Lucerně, poté měla být činnost kapely ukončena… I do tohoto plánu však zasáhla pandemie koronaviru. Kdy se kapela opravdu rozloučí, se zatím neví, s Vančurou se však musela rozloučit již teď.

„Měl zánět zubu a vzhledem k současné situaci nešel k lékaři. Zánět se mu rozběhl a skončil sepsí organismu,“ uvedl pro Seznam Zprávy člen kapely Jiří Holoubek. Zvláštní příčina smrti šokovala i Romana Šmuclera, který je zubním lékařem a stomatochirurgem. „Tohle je zoufalé selhání. Umřít na zubní kaz .... Omlouvám se, jakkoli jsme to nezavinili,“ uvedl na svém facebooku zdrceně. „Snad se tomu bude věnovat pozornost ... A uvědomíme si, že tu není jen ten covid,“ dodal známý zubař.

Vančura se narodil v Užhorodě, dětství ale prožil v Dačicích, kde jeho otec soudce dostal po nuceném odchodu z Užhorodu (důsledek Mnichovské dohody) místo, a v Pelhřimově. Ještě v Dačicích začal chodit na hodiny klavíru, a pokračoval i v Pelhřimově (prof. V. Nouza a prof. Emil Snížek). Jako gymnazista v Pelhřimově také složil své první písničky a oblíbil si symfonickou hudbu.

Jako inženýr elektrotechnik 25 let pracoval ve výzkumu počítačů. V letech 1955–1982 byl členem Vysokoškolského uměleckého souboru (VUS). Ve studiu klavíru pokračoval soukromě u profesora pražské konzervatoře Oldřicha Kredby. V mládí hrával závodně tenis.

Od roku 1964 spolupracoval se skupinou Spirituál kvintet, jejím stálým členem se stal v roce 1969. Krátce také působil ve skupině Brontosauři. Se svou ženou Zuzanou, Magdalenou Jungwirthovou a Štěpánem Štruplem obnovil svůj vokální soubor Antikvartet, který zpíval mimo jiné i některé staré písničky Spirituál kvintetu. 

Fotogalerie
3 fotografie