Yvetta hraje v seriálu Ulice Zdeňku Procházkovou, která je ve čtvrtém stadiu této nemoci. I proto se rozhodla postavit se této nemoci tváří v tvář a poznat ji téměř na vlastní kůži.

Navštívila jsem několikrát specializované zařízení, kde se starají o nemocné alzheimerem, dostala jsem tam o nemoci a jejích projevech důležité informace. Mohla jsem mluvit také s příbuznými nemocných. Dostala jsem mnoho podnětů. Uvědomila jsem si například, že musím být pomalejší. Nemocní mají pocit, že všichni okolo jsou strašně rychlí, ale ve skutečnosti oni jsou zpomalení. Ta nemoc je zákeřná, přichází plíživě a zpočátku se projevuje nenápadně, člověk si ji zprvu ani neuvědomuje, ale nabírá na síle,“ řekla Blesku Blanarovičová. V  rámci svých studií v centru Zátiší poznala paní Eleonoru Ballíkovou, která 4. února oslavila 100 let a herečka jí přišla poblahopřát.

Je to neuvěřitelná paní, takový anděl, který mi připomíná mou maminku. I přestože má zdravotní problémy, tak je dobře naladěná, pozitivní, a to je myslím taky jeden z důvodů, že se dožila tak úctyhodného věku,“ říká herečka, která svou maminku (86) přestěhovala ze Slovenska do Prahy, aby se o ni mohla starat.

Jak jsme se s paní Eleonorou bavily, tak jedním z receptů na dlouhý život je střídmost, pohyb a dobrá nálada. Odmala jsem naučená, že se přes týden nejedlo maso, až o víkendu, a tak to mám doteď. Nedržím žádné diety ani speciální stravu, jím vše, ale málo,“ netají se Yvetta, která ve svém věku vypadá neskutečně dobře.

VIDEO: Yvetta Blanarovičová v Alzheimer centru. Co tady dělala? 

Video
Video se připravuje ...

Yvetta Blanarovičová v Alzheimer centru. Co tady dělala? Markéta Reinischová, Aleš Brunclík

Fotogalerie
29 fotografií