28. ledna to bude přesně třináct let, kdy proti sobě Karel Svoboda otočil legálně drženou zbraň a svůj celoživotní boj s depresemi ukončil jednou provždy. Jeho rodina a především syn Petr Klein Svoboda ale nechtějí, aby se na slavného skladatele, jenž svou jedinečnou hudbou a chytlavými texty vyslal do světa celou řadu zpěváků, zpěvaček a muzikálů, ale i celovečerních filmů a oblíbených pohádek, vzpomínalo jenom jako na sebevraha. Jak Svoboda junior sám uvedl, nápad natočit dokument Karel Svoboda: Šťastná léta v něm zrál dlouho, první minuty díla ale začaly vznikat teprve před rokem a čtvrt. Hodně času mu prý zabralo probírání archivu s množstvím záznamů a rozhovorů.

„Kdyby se vše, co jsme prošli, sestříhalo, mohl by vzniknout tak desetihodinový film. To ale nebyl záměr. Snažil jsem se převést na plátno to, jak jsem tátu znal, aby jeho fanoušci viděli, jak a čím žil,“ vysvětloval syn slavného hudebníka. Na slavnostní premiéru dorazil v kompletním rodinném složení, tedy s manželkou Lucií (40), jejich dvěma potomky, maminkou i babičkou Máriou. Na akci chyběla vlastně jenom druhá choť zesnulého Svobody, Vendula Pizingerová (47). Ta je totiž se svým o 16 let mladším manželem Josefem (31) na exotické dovolené. Koneckonců v dokumentu je o ní sotva jedna věta...

Snímek Karel Svoboda: Šťastná léta každopádně slibuje, že diváci díky němu poznají otce z té méně známé stránky, z té, co nebyla mediálně známá, a nechají je nahlédnout tak trochu do soukromí uznávaného hudebního génia. Vypomáhá si přitom množstvím domácích videí i oficiálních archivů, které byly skryté veřejnosti.

„Když jsem dával dohromady tenhle film a procházel archivy, bylo mi smutno, ale i příjemně. Pouštíte-li si stará videa svých rodičů, tak je vám na jednu stranu tesklivo, chybějí vám, na druhou stranu jste rád, že ty záznamy máte, můžete si je přehrávat, a to je něco úžasného. Měl jsem díky rodičům krásné dětství, a když se do něj v myšlenkách vrátím, pak to vzpomínání doprovází i nějaká ta slza,“ přiznal Petr Klein Svoboda s pohnutím v hlase na premiéře svého vzpomínkového filmu.

Podpořit ho dorazilo i množství známých osobností. Nechyběl třeba František Ringo Čech (76), Karel Šíp (74), Karel Vágner (77), Petr Kolář (52), Matěj Ruppert (41), Petr Janda (77) nebo třeba popová hvězda let osmdesátých, Michal David (59).

Ten zavzpomínal na jistou „rivalitu“, co mezi nimi panovala. „My jsme se s Karlem znali dlouho a vážili si jeden druhého. Oba jsme byli hitmakeři, oba jsme psali muzikály. Pro mě byl nejen kamarád, ale i velký vzor, který v naší branži něco dokázal,“ řekl o svém uměleckém kolegovi muž, pro kterého Svoboda dokonce složil písničku, jež zazněla v seriálu Létající Čestmír.

O interpretaci songu Svoboda kdysi oslovil i Leška Semelku (73). „Požádal mě, abych nazpíval písničku Jsi prostě nejlepší. Stala se z ní velikánská pecka, která se hraje doposud. Když jsem byl třeba v nemocnici v Hradci Králové na operaci, tak mě sestřičky při příchodu uvítaly tím, že měly na chodbách aparaturu a pustily tam na plný kule pro mě i pro nastávající kolegy pacienty tenhle náš hit. Bylo to hodně fajn,“ usmíval se zpěvák při vzpomínce na hudební spolupráci se Svobodou, jenž si podle jeho názoru takovýto filmový pomník rozhodně zaslouží.

VIDEO: Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin

Video
Video se připravuje ...

Unikátní dokument o Karlu Svobodovi vstoupí v lednu do českých kin Bohemia Motion Pictures

Fotogalerie
54 fotografií