Jasný v minulých letech navštívil Letní filmovou školu v Uherském Hradišti i představení Slováckého divadla. Byl jedním z představitelů takzvané české filmové nové vlny. Film Všichni dobří rodáci z roku 1968 mu na mezinárodním festivalu v Cannes vynesl roku 1969 cenu za režii a pozvání do poroty dalšího ročníku, ale také perzekuci ze strany komunistického režimu. Téhož roku emigroval a na čas zakotvil u západoněmeckých televizních zakázek. Zhruba od poloviny 80. let žil v USA.

Pro Blesk na něj zavzpomínal třeba herec Jan Kuželka (72). „Velmi mě to zaskočilo. Byl to úžasný režisér a člověk, který byl inteligentní sečtělý a skromný. Jeho filmy patří k zlatému fondu naší kinematografie. Byl to dobrý kamarád mého strýce, kterého pravidelně navštěvoval. Vím, že měl velký zájem o astrologii. Je mi líto, že jsem nedostal možnost s ním něco natočit. Je to velká ztráta, ale přeci jen se dožil krásného věku. A je velká škoda, že vzhledem k tehdejším politickým událostem nemohl víc vytvořit více filmů.“

Jasný prožil dramatický život plný zvratů. Za druhé světové války byl v odboji a britským agentem. Mezi jeho další známé filmy patří komedie Až přijde kocour s Jiřinou Bohdalovou a Janem Werichem či Touha s Janou Brejchovou. Na natáčení tohoto filmu vzpomínal i režisér Václav Vorlíček, který u Jasného začínal jako asistent.  Ve scéně, při které měla herečka spočit do vody, se prý málem utopila! „Vojta dal pokyn: ‚Skoč!‘, a Jana, připravená už v plavkách, skočila. Ve vodě se jednou otočila, a najednou vidím, že jí voda šplíchla do pusinky, začala kuckat, a pak se pořádně napila a začala volat o pomoc. Já stál asi pět metrů od ní na břehu a také v plavkách, jako všichni, tak jsem skočil do vody, doplaval pro ní a jako utopence za paži jsem ji vytáhl ven. Od té doby jsme si tykali. Když totiž začala volat a táhl ji proud směrem ke mně, volala na mě z vody: ‚Pane Vorlíčku! Pane Vorlíčku!‘ Tak jsem jí řekl, že pro příště stačí Vašek, protože než by vykoktala pana Vorlíčka, mohla by se utopit,“ popsal dramatické okamžiky z natáčení filmu Vojtěch Jasného Vorlíček ve své biografii Pane, vy jste režisér.

Fotogalerie
8 fotografií