Úterý 19. března 2024
Svátek slaví Josef, zítra Světlana
Polojasno 9°C

Akutní leukemie Gotta: Znepokojivé signály! Slova o Bohu, nejmocnějším soudu...

/
  • Karel Gott: Nemoc krvetvorby tajil rok a půl!
    16. září 2019 ● 17:30

    Byl únor a Českem letěla děsivá fáma: Karel Gott zemřel! „Děkuju za optání, fajn se mám. Až to bude vážné, ozvu se sám!“ parafrázoval ve své reakci text vlastní písně Nestarej se, kamaráde. Ozval se minulý týden. „Má nemoc přešla v akutní leukemii,“ sdělil světu přes Blesk. Rána z čistého nebe? Jak pro koho. Signály, že s ním není něco v pořádku, vysílal Gott (80) už několik měsíců!

  • 1.

    1. indicie: Nemoci, zápaly plic (datum: průběžně)

    V první řadě se ale skutečnost, že s Gottem není vše v pořádku, projevovala bez jakýchkoli komentářů. Hovořilo jeho oslabené tělo. Když totiž stávkují krvetvorné buňky, má sice pacient žíly plné bílých krvinek, tedy doktorů lidského těla, jenže nezralých, a tedy zcela nefunkčních. A tak pacient choří. Je bez energie, věčně unavený, dušný, potí se, hubne. A věčně stůně, chytí se ho každý virus či bakterie, a doktoři pak nemohou běžnými antibiotiky zkrotit ani ty nejbanálnější infekce, z nichž se pak lehce stává nebezpečný zápal plic.

    Gott v doprovodu své ženy dochází hlavně na hematologickou kliniku Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí.
    Autor: Foto: INT, archiv Blesku

  • 2.

    2. indicie: Slzy před kamerou (datum: 14. 7. 2019)

    Ke Karlovým osmdesátinám připravil Top Star neobvyklý dárek a doručil mu ho přímo na Bertramku. Natočili jeho hit Stokrát chválím čas, nazpívaný jeho nejbližšími přáteli a kolegy. Jinak zdrženlivý Slavík se před kamerou poprvé v životě dojetím rozplakal. „To je nádherné. Škoda, že mě nemůžou slyšet. Tuhle píseň mám opravdu rád a každý z nich si tam dal to své. Jsem dojat,“ řekl se slzami v očích.

    Později v rozhovoru přidal ještě znepokojující větu. „Tentokrát je to (životní jubileum) o opravdu velkém zamyšlení, protože ten nejvyšší, opravdu nejmocnější soud něco chystá a víme, že jo… Anebo tušíme. A musím se spolehnout, že mě má rád a že mě má tak jako dřív a dá mi ještě hodně příležitostí, abych si pro vás, pro diváky a s kolegy ještě hodně dlouho zazpíval,“ řekl.

    Takhle dojatého ho snad nikdy nikdo neviděl...
    Autor: Reprofoto: FTV Prima

  • 3.

    3. indicie: Dokument o životě (datum: průběžně)

    Dlouhé měsíce také dokola dával ve známost, že podstupuje natáčení s dokumentaristkou Olgou Špátovou (35). „Před pár dny jsme dotočili záběry pro celovečerní dokumentární film o mém životě a přidávám i fotografii, která vznikla při natáčení,“ zabudoval připomínku i do svého čtvrtečního prohlášení pro fanoušky na facebooku.
    Olga Špátová s Karlem Gottem při natáčení dokumentu v Hamburku
    Autor: archiv Karla Gotta

  • 4.

    4. indicie: Duet s dcerou (datum: 30. 4. 2019)

    V den 13. narozenin své dcerky Charlotte Elly (13) vypustil do světa jejich společný duet. Okamžitě chytil u srdíček, a to neskutečnou silou: na YouTube si jej už přehrálo na 14 milionů lidí! A samozřejmě silně vnímali a rozebírali text písně s názvem Srdce nehasnou. „Někdy se ví, co Bůh chystá, a že se nedaj stihnout všechna místa…“ zaznívá ve verších, které Gottovi napsali Richard Krajčo (42) s Petrem Harazinem (29). „A teď už cítím, jak sprintuje čas, ještě než usnu, chci slyšet tvůj hlas. Ať zůstane věčných i těch pár chvil, kdy zpívalas ze všech svých sil,“ pěje dál, posluchač slzí a nemůže se zbavit dojmu, že přihlíží loučení otce s dcerou.

    A Gott to de facto přiznává. „Richard si zmapoval můj život teď v poslední době a domyslel si, že jsou věci, které přichází v životě, patří k životu, kdy se zastaví plánování života, ale kdy ta hvězda, která nese světlo dceři, jí dává energii a dává jí podporu, i když třeba zanikne, tak její světlo jí na cestu bude svítit dál,“ vysvětlil v rozhovoru pro Český rozhlas.

    Karel Gott s dcerou Charlotte nazpívali duet Srdce nehasnou
    Autor: Supraphon, archiv

  • 5.

    5. indicie: Rozhovor pro Stern (datum: 8. 7. 2019)

    Nemá ve zvyku lhát, a tak když Gottovi reportérka německého časopisu Stern Ulrike Poscheová hned v úvodu rozhovoru položila otázku: »Pane Gotte, slavíte osmdesát. Cítíte, že vaše hodiny tikají?« odpověděl ihned a zpříma: „Přirozeně. Každý den…“ A znovu zmínil třeba malé dcerky. „Říkám jim, ať se připraví na to, že všechno nezůstane takové, jaké to je teď. Ať si užívají současnost, každý nový a krásný den.“

    Webová verze rozhovoru pro Stern.
    Autor: Stern.de
  • 6.

    6. indicie: Práce na knížce (datum: průběžně)

    Dalším z důvodů, proč se fanoušci mohli domnívat, že Gott začíná bilancovat, bylo jeho rozhodnutí vydat autobiografickou knihu. O tom nikdy předtím neuvažoval. „Musím se s tím vším pochlubit, co to bylo za krásný pocity a léta.“ A tak ve většině z jeho posledních vyjádření zmiňoval práci na knížce, která má vyjít na jaře. Třeba ještě o víkendu – pár dnů před zveřejněním informace o leukemii – do ní vlastnoručně doma na Bertramce vybíral s pivkem nalitým na kraji stolu fotografie.
    Práce s textem u moře na Sicílii.
    Autor: Facebook

  • 7.

    7 indicie: Tlak na dceru Dominiku (datum: září 2019)

    Koncem července se po delším čase znovu shledal se svou nejstarší dcerou Dominikou (46), která mu k jubileu přiletěla poblahopřát z Finska, kde žije. A protože i s ní chce mít stůl co nejčistší, podařilo se mu ji přesvědčit, že potřebuje na léčení. „Slíbila jsem tátovi, že podstoupím léčebné terapie a zbavím se závislosti na alkoholu a na lécích,“ přiznala Dominika posléze. Gott na ni ještě i dál tlačil, aby využila dlouhého zámořského turné partnera Tima Tolkkiho a přijela se léčit do Česka, což ona ale odmítla. I to lze ve světle posledních událostí vnímat jako snahu strávit s dcerou maximum času.

    Dominika s otcem Karlem
    Autor: CNC_Robert Klejch

  • 8.

    8. indicie: Píseň pro Ivanu (datum: 8. 6. 2019)

    A ještě jedna píseň, jejíž text mohl psát někdo zasvěcený. V písni s názvem Ta pravá, jež je zjevně vyznáním manželce Ivaně (43), zní hned dvakrát: „Přepočítal jsem svoje dny, a zjistil, že mi jich ještě pár zbývá…“ Anebo se obrací k dcerám. „Vy jste pro mě ty pravé, já váš táta, co pochopil, že život trochu chvátá.“ Věděl Marek Ztracený (34), kolik uhodilo, už když text psal? To ví jen on.

    „Myšlenku mi vnuknul kamarád. Začal jsem Karla více sledovat, u skládání jsem se do něj na chvíli jako by převtělil, a najednou byla písnička na světě,“ popsal bez jakýchkoli detailů. Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

    Klip k písni Ta pravá, v níž Gott vyznal lásku Ivaně i dcerkám.
    Autor: Supraphon

    Fotogalerie
    34 fotografií

Články odjinud

Dnešní horoskopy