Pátek 29. března 2024
Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt
Oblačno, déšť 14°C

Gottova nemoc, akutní leukemie: Jaké dává šance? 15 otázek a odpovědí

/
  • Karel Gott má instagram
    13. září 2019 ● 15:40

    Červené krvinky zajišťují přenos kyslíku, bílé nás chrání před infekcí a krevní destičky zastavují krvácení. V případě leukemie však nic z toho neplatí. Místo nich se krev naplní nefunkčními leukemickými buňkami. Akutní leukemie je diagnózou, která každého pacienta vyděsí. Proč jsem onemocněl zrovna já? Jak bude vypadat léčba? Jaké mám šance? Na nejdůležitější otázky o tomto onemocnění odpovídá brožura sdružení Česká leukemická skupina.

    1. Co je to leukemie?
    Leukemie je obecný název pro skupinu onemocnění kostní dřeně, které se někdy říká i rakovina krve. V kostní dřeni vznikají všechny typy krvinek – červené, bílé a krevní destičky. Červené krvinky plní svou funkci v těle kolem 120 dnů, bílé a destičky jen několik dnů. Stále se tak musí tvořit nové. Když se tento systém vyvíjení krvinek »porouchá«, začne se v kostní dřeni tvořit velké množství jednoho z typů krvinek. Ty jsou však nedostatečně vyzrálé a nejsou schopny plnit svůj úkol. Jde o nádorově změněné buňky.

    2. Co přesně znamená akutní myeloidní leukemie (AML)?
    Leukemie se dělí na akutní a chronické. Akutní vznikají z plného zdraví a bez léčby přežívá většina pacientů pouze několik týdnů či málo měsíců. U chronické leukemie se obtíže rozvíjejí i roky. Další dělení je pak podle typu krvinek, které choroba napadá. Nejčastěji jde o bílé, zcela výjimečně i červené a krevní destičky.

    3. Jaké jsou příznaky nemoci?
    Únava, nechutenství, hubnutí, zvýšená teplota a noční pocení. Leukemické buňky znemožňují normální funkci krve. Nedostatek červených krvinek se projeví sníženou výkonností, zadýcháváním se, šelestem v uších. Nedostatek bílých krvinek opakujícími se infekcemi, záněty plic, močového měchýře... A nedostatek krevních destiček krvácením z nosu, dásní a do podkoží, kde se tvoří modřiny.

    4. Jak AML vzniká?
    Jde o následek buď vrozené, ale především získané mutace genů. Smutným výsledkem mutace je pak přeměna zdravé krvetvorné buňky na buňku leukemickou.

    5. Existují rizikové faktory?
    Ano. Například kontakt s benzenem, který se používá jako rozpouštědlo a je také obsažen v cigaretovém kouři. Je také potvrzeno, že na její rozvoj mají vliv ionizující záření a některé viry. Dalším rizikovým faktorem je předchozí protinádorová chemoterapie, radiační záření a některá vzácná vrozená onemocnění. Vyšší riziko mají třeba lidé trpící Downovým syndromem.

  • 1.

    Rizika věku

    6. Proč je nebezpečná předchozí onkologická léčba?
    Cytostatické látky používané při chemoterapii mohou poškozovat genetickou informaci. Podobné to je i s radiačním zářením.

    7. Lze se před nemocí nějak chránit?
    Nejvýznamnějším rizikovým faktorem, který může pacient ovlivnit, je kouření. Riziko rozvoje AML, stejně jako i u ostatních nádorů, je u kuřáků vyšší.

    8. Kolik lidí trpí AML?
    V Česku v roce 2017 žilo 1155 pacientů s AML. Medián věku pacientů v době diagnózy AML je 67 let. Vinou stárnutí populace tak celkově přibývá také případů AML.

    9. Je rizikem i vyšší věk?
    Ano, riziko vypuknutí onemocnění se skutečně zvyšuje s rostoucím věkem. Nejčastěji se s AML setkáváme u nemocných nad 55 let. Je o něco častější u mužů než u žen.

    10. Je AML dědičná?
    Výskyt AML může být spojen s určitým vrozeným deficitem v oblasti genů zabezpečujících opravy genetické informace, jednoznačná dědičnost nikdy prokázána nebyla. Děti pacientů tedy nemají větší pravděpodobnost, že chorobou onemocní.

  • 2.

    Jak se nemoc léčí?

    11. Jak se nemoc léčí?
    U mladších pacientů nastupuje nejdříve tzv. indukční léčba, která pomocí chemoterapie »vyčistí« kostní dřeň od leukemických buněk, ale zároveň utlumí krvetvorbu. Pak pokračuje konsolidační léčba, tedy další chemoterapie, po ní někdy transplantace vlastních, dříve odebraných krvetvorných buněk (transplantace kostní dřeně). Používá se i biologická léčba – jde o protilátky proti nádorovým buňkám a léky, které zasahují pouze nádorové buňky. Radioterapie se využívá nyní již jen ojediněle.

    12. Používá se stejný postup u starších pacientů?
    Obvykle ne, k uvedené léčbě se přistupuje v naprosté většině jen u nemocných do 65 let, výjimečně do 70 let. Starší pacienti vzhledem k omezeným rezervám organismu a častým dalším přidruženým onemocněním nejsou schopni podstoupit intenzivní léčbu.

    13. Jak se tedy s chorobou bojuje?
    Využívá se tzv. paliativní léčba. Zahrnuje podávání nízkých dávek chemoterapie, nejčastěji ve formě podkožních injekcí. Cílem této terapie není vyléčení pacienta, ale potlačení aktivity choroby na co možná nejdelší dobu.

    14. A pokud je pacient v celkově špatném stavu, než aby zvládl i nízké dávky chemoterapie?
    Pak nastupuje léčba symptomatická, jejímž cílem je tlumení všech potíží a komplikací, které s sebou nese progrese AML. Jde o zachování co nejvyšší kvality života. Součástí této léčby jsou pravidelné transfuze červených krvinek a krevních destiček ambulantní cestou, v případě velmi špatného celkového stavu i hospitalizace.

    15. Jaká je prognóza?
    Obecně platí, že akutní leukemie je onemocnění se závažnou prognózou. Je možné ji v některých případech léčit a zcela vyléčit. Pokud se nahlédne do statistik: Starší nemocní (nad 60 let) mají pravděpodobnost dosažení kompletního vymizení příznaků nemoci přibližně 50 %, následně však až 85 % z nich se do tří let nemoc vrátí. Naděje na vyléčení však klesá s rostoucím věkem pacientů. 

    Chcete celou knihu takového čtení? Koupit můžete na online iKiosek – vaší ishop trafice. Objednáte-li dopoledne, máte zítra doma ve schránce.

    Fotogalerie
    52 fotografií

     

     

     

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 30

hodnotyzivota: Nehorázné!

(14. 09. 2019 20:35)

hodnotyzivota: Už jí to bylo dávno řečeno, výkvět.

(14. 09. 2019 17:32)

aliali: V každém svém příspěvku dokazujes, že lidská hloupost je věčná!

(13. 09. 2019 22:25)

aliali: Bleskaci nebojíte se, že vas Bůh potrestá?
Jste odporné hyeny!!! K některým diskutujicim je lépe se nevyjadřovat!

(13. 09. 2019 22:19)

Voda: Každ den o Gottovi,víte kolik lidí má rakovinu? On už je starý,život má za sebou,na staré roky si nechal udělat děti,tomu hráblo,jeho dcery by byly rády určitě kdyby měli mladého tátu a né dědu. V 80 letech už mohl mít pravnučky.

(13. 09. 2019 21:36)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud

Dnešní horoskopy