,,Moje práce má ke zpěvu teď hodně daleko. Přibližně dvě desítky let jsem nezpívala. Mám z Lucerny docela trému, snad se ale na vše rozpomenu. Chci a přeji si to pro nás obě,“ sdělila Aha! Ivana, která teď pracuje v jednom lázeňském městě jako hotelová služba rehabilitační kliniky. 

Na vzpomínkový koncert Ve jménu Ivety, který v Lucerně za účasti našich předních zpěváků proběhne 6. října, přijede Ivana s dostatečným předstihem. Týden totiž hodlá v Lucerně pilně zkoušet s kapelou. „Nejen já, ale každý z nás zazpívá písničky z Ivetina repertoáru,“ prozrazuje Ivana. Ta se Standou Hložkem (64) zazpívá duet S láskou žít, který v roce 1996 nazpívala se sestrou na Ivetino album Čekám svůj den. A potom publiku představí Ivetinu málo známou písničku Tisíc obyčejných lidí, se kterou se Bartošová v roce 1983 přihlásila do Mladé písně Jihlava. „Pevně věřím, že Iveta v tu chvíli bude v tom nekonečném hudebním nebi s námi,“ přeje si Ivana, která si jako zpěvačka kdysi říkala Viana. To aby lidi nepletly iniciály IB, které měly se sestrou stejné.

Do Česka Ivetina sestra jezdí s manželem poměrně často. ,,Máme v Čechách pořád kde složit hlavu,“ komentuje zpěvaččino dvojče. První její kroky vedou prý pokaždé za maminkou Svatavou (80) a bratrem Lumírem (55) do Frenštátu pod Radhoštěm a v Praze se potom vždycky těší na setkání s Ivetiným synem Arturem Štaidlem (22). „Je to velmi spontánní mladý muž a také cítím, jak je talentovaný, chytrý a zodpovědný. U táty Ládi má to nejlepší zázemí pro jakoukoliv cestu, kterou se rozhodne jít. Iveta by z něj, stejně jako my, měla obrovskou radost,“ je přesvědčena Ivana, které se dítě na svět přivést nepoštěstilo. 

Kdo je Ivana?

Jako Viana bodovala Ivana v letech 1988 až 1991 okolo dvacátého místa ve Zlatém slavíkovi, jezdila s TOČR jako sólová zpěvačka a zúčastnila se i velkého vánočního turné po NDR. „Hostovala jsem také u Dalibora Jandy, Ladislava Křížka a na dvou koncertních šňůrách i u Ivety,“ komentuje Ivana a dodává: „Vyzkoušela jsem si i čtyřletou spolupráci v hudební skupině, která působila v západní Evropě, a potom i profesi diskžokeje ve Švýcarsku, kde jsem se pak vdala.“

VIDEO: Dva roky od sebevraždy Ivety Bartošové: Rychtář promluvil o jejích blízkých!

Video
Video se připravuje ...

Dva roky od sebevraždy Ivety Bartošové: Rychtář promluvil o jejích blízkých! Pavel Machan

Fotogalerie
44 fotografií