Podle jednoho ze sousedů v hercově domě hned ráno zasahovala kriminální policie, kterou zalarmovala objednaná stavební firma. Po otevření objektu byl Václav Kotek nalezen bez známek života na úpatí schodiště, ze kterého měl spadnout. Příčina smrti je v šetření. „Vyjížděli jsme k úmrtí muže (ročník 1953). Byla nařízena soudní pitva, na jejíž výsledky se čeká. Předběžně bylo vyloučeno cizí zavinění,“ řekla Blesku mluvčí policie Marcela Pučelíková.

Kotkův kolega Zdeněk Svěrák nicméně příčinu smrti prozradil. "Zprávu mi potvrdil jeho syn Vojta. Jeho tatínek se nešťastně zřitil ze schodů ve svém domě a zlomil si vaz," řekl webu TN.cz. 

V době, kdy se zpráva začala šířit a dostala se do redakce Blesku, už byl telefon Václava Kotka nedostupný. O smutné novině ještě ani dnes nevěděli ani Kotkovi kolegové z divadla. Zdeněk Svěrák byl na kole a podle slov své paní o ničem nevěděl, zpráva překvapila i Jana Hrabětu (79). "Jsem ve Francii a nic nevím," řekl Blesku.

Také Jaroslav Weigel (88) nic netušil. "Měl se u mě dnes dopoledne zastavit, měl mi vrátit nějaké kresby na výstavu. Ale nedorazil, ani nezavolal. Netuším, co se děje," svěřil se s obavami Weigel.

Kotek, který začínal jako kulisák, hrál ve dvanácti hrách Divadla Járy Cimrmana - třeba inspektora Trachtu (Hospoda na mýtince), Bobeše (Němý Bobeš) nebo zemského školního radu (Vyšetřování ztráty třídní knihy). Zahrál si i ve filmech Nejistá sezona a Rozpuštěný a vypuštěný. V roce 2007 vedl horolezeckou výpravu na ruské pohoří Altaj, která tam provedla úspěšný výstup na dosud nepojmenovanou, 3610 metrů vysokou horu. Horu pojmenovali Horou Járy Cimrmana.

Fotogalerie
25 fotografií