Vladimír Kučera vystudoval Fakultu žurnalistiky Univerzity Karlovy v Praze, následně pracoval v Ústavu zdravotní výchovy a občas psal pod jménem Ladislav Kučírek sloupky do víkendové přílohy Mladé fronty. Po roce 1989 působil v několika novinách, a byl dokonce spoluzakladatelem deníku Prostor. Psal také do deníků Práce, Lidová demokracie či Večerní Praha. Od roku 1997 byl na volné noze jako komentátor a scenárista televizních dokumentů. Uveřejňoval blogy na serveru Aktuálně.cz, které knižně vyšly pod titulem Aby bylo jasno, a moderoval pořady Historie.cs a Politické spektrum.

Kučera také napsal scénáře k několika dílům dokumentární série Sbohem Československo o rozdělení společného státu, podílel se i na televizním cyklu Neznámí hrdinové. Je autorem knižního rozhovoru s historikem Janem Rychlíkem nazvaného Historie, mýty, jízdní řády, napsal námět k filmu Karla Kachyni (†79) Blázni a děvčátka, a dokonce byl šikovným textařem. Z jeho pera vzešly známé hity například pro Hanu Hegerovou (87), Petru Černockou (69) nebo Zdeňka Mertu (68).

Vladimír Kučera za svou činnost v mnoha oborech získal nejedno ocenění. V roce 2016 například výše zmiňovanou Cenu Ferdinanda Peroutky, byl také držitelem Ceny Václava Havla za přínos občanské společnosti – Trilobit Beroun 2012, měl medaili Vojty Náprstka AV ČR za popularizaci vědy, dvakrát obdržel cenu České filmové a televizní akademie Elsa a cenu Nadace Josefa Luxe. Měl zkrátka velice široký rozsah a bude dozajista chybět v mnoha kruzích, jak vědeckých, tak těch uměleckých…

Fotogalerie
3 fotografie