Na českém velvyslanectví v Izraeli zní kvůli konfliktu s Palestinou často sirény. V tomto případě o cvičení opravdu nejde. Izrael proti palestinským raketám sice chrání protiraketový deštník, čas od času ale některý z projektilů obranu prolomí. V tom případě se rozeznívá siréna a všichni musí do krytů.

„Pět let Tel Aviv, kde je česká ambasáda, nečelil velkým útokům. Čas od času jsme ale svědky demonstrace síly. Člověk na to musí být připraven. Když se rozezní sirény, dobře víme, že to není jen cvičení. Máme třicet vteřin na to odebrat se do krytu. Nesmíme propadnout panice,“ sdělil Nedělnímu Aha! velvyslanec Martin Stropnický. Kryt je přímo pod ambasádou. Kromě zásob vody a potravin v něm jsou připravené i léky a nechybí ani chemický záchod.

Bombardování poznamenalo i příjezd Veroniky Žilkové a dcery Korduly do Izraele. „Na Tel Aviv spadla bomba pár minut poté, co jsme tady v dubnu s Kordulkou přistály. Koukala na to a říkala mi, že je to asi ohňostroj,“ zavzpomínala Veronika. Kordulka si prý už na úprky do krytu zvykla a ví, že to není žádná hra.

„Ve škole mají třikrát týdně cvičení, jak se chovat v případě útoku. Ví přesně, kam se schovat. Do konce i během cesty autobusem trénují, jak se schovávat pod sedadla,“ vysvětlila Veronika a přidala další zkušenost. „Dnes už víme, že když na obloze letí světýlko a proti němu druhé a objeví se kouřový obláček, tak je to super, Izraelci sestřelili raketu,“ popsala Žilková Nedělnímu Aha!

Fotogalerie
48 fotografií