Ústavní soud vytknul kladenskému soudu, že hned zpočátku, ještě před provedením důkazů a bez důkladné rozvahy, dospěl k závěru, že Bangovi známému také pod přezdívkou Gipsy postavení poškozeného nepřísluší. Nevyslechl jej ani jako svědka. Argumentoval tehdy tím, že nenávistný příspěvek byl spíše obecný, nemířil konkrétně na Bangu. „Fakticky nejprve stanovil právní kvalifikaci a jí pak přizpůsobil hodnocení skutkových okolností, včetně vyloučení poškozeného z řízení,“ řekl soudce zpravodaj Jan Filip.

Rapper, zpěvák, textař a hudebník romského původu v prosinci 2016 na facebooku zdůvodňoval, proč opustil sál při vyhlašování ceny Český slavík. Protestoval tím proti ocenění skupiny Ortel, která bývá spojována s krajní pravicí. „Tleskali jste nacistům,“ vzkázal Banga kolegům v sále.

Student David Šmíd reagoval nenávistným komentářem, v němž volal po „bílé vlasti“, bylo by prý lepší posílat příslušníky jiných etnik „do plynu jako dřív“. Před kladenským soudem sympatie k nacismu popřel a uvedl, že příspěvek napsal v afektu. Za svůj nenávistný komentář dostal trest 100 hodin veřejně prospěšných prací.

V jiné kauze potrestal Okresní soud v Prostějově podmínkou Aleše Rozsívala za rasově motivované vyhrůžky Bangovi. Xenofobní a rasově motivované komentáře plné vulgarismů umístil taktéž na zpěvákův profil. Vyhrožoval mu smrtí, „plynovou sprchou“ či uranovými doly. 

Bangova zmocněnkyně Klára Kalibová ČTK řekla, že podobných soudních rozhodnutí kvůli nenávistným projevům na Bangově profilu je celkem deset. Dvě trestní řízení dosud neskončila. Dnešní nález Kalibová přivítala. „Je právem poškozeného vyjádřit se, jakým způsobem trestné činy dopadly do sféry jeho soukromého osobního života, pocitu bezpečí, což byl hlavní důvod, proč můj klient usiloval o participaci v trestním řízení,“ uvedla.

Ovšem ani po nálezu Ústavního soudu (ÚS) a odhalení chyb se ale trestní řízení nebude znovu otvírat, není to už možné. ÚS prakticky jen „odklidil neústavní excesivní právní akt“ a vyslal obecným soudům signál pro podobné spory v budoucnosti. Musejí důkladně zvažovat a zjišťovat, jakou měrou se komentář nebo jiný nenávistný projev dotýká konkrétního člověka, například zda vyvolává pocity ohrožení a obav nebo poškozuje jeho dobré jméno. Banga už se tak spravedlnosti zřejmě nedočká…

VIDEO: Rappera Gipsyho posílal do plynu, řízení soud podmínečně zastavil.

Fotogalerie
32 fotografií