„Věděl to Standa a věděli jsme to i my. Věděli jsme to od poloviny prosince, kdy hrál v Činoheráku svoje poslední představení a vůbec mu nebylo dobře. Věděli jsme, že se jeho nemoc vrátila, tentokrát naposledy,“ píše se na facebookových stránkách divadla. Lze se jen dohadovat, zda je tím myšlena dnes tolik skloňovaná rakovina. Je to zákeřná nemoc, která má ve zvyku se vracet, a lidé, kteří se domnívali, že jsou již zdraví, to pociťují o to bolestivěji… Anebo Zindulka podlehl zápalu plic, jelikož byl vážnou nemocí příliš oslaben?

To už nikdo neupřesňuje, naopak se pokračuje výčtem jeho hereckých kvalit. „Do Činoheráku přišel Standa na podzim roku 1994, odehrál tu řadu podstatných rolí, prožil rozmanitá jubilea životní i profesní, přežil Thálii i všelijaká další ocenění, jimž se herec jeho formátu a věku nevyhne,“ stojí ve vyjádření Činoherního klubu v narážce na Cenu Thálie za celoživotní činoherní mistrovství, Českého lva nebo Cenu za celoživotní přínos českému humoru na festivalu Komedy Fest Plzeň, což byl jen zlomek z množství krásných ocenění, kterými se Zindulka mohl pyšnit.

„Nebylo mnoho zkušenějších herců než Standa. Bohatá zkušenost ale v jeho případě neznamenala opotřebení a únavu. Ke každé roli přistupoval, jako by byla jeho první,“ pokračuje ono dojemné vyznání. S čistým srdcem i myslí, s jakoby mladickou naivitou, jištěnou ovšem letitou zkušeností, se zápalem a dravostí mladých let. Do posledních roků byl po hraní stále hladový, měl na ně nenasytnou chuť a příroda mu k té chuti dopřála i dobrý žaludek.

Činoherní klub také vysekl oblíbenému herci, který se neopakovatelně vtiskl do myslí diváků jako „Sralbotka“ Pumplmě ze seriálu Vlak dětství a naděje, na závěr obrovskou poklonu: „Herectví co nejúžeji souvisí s hercovou osobností. Jeho škála odpovídá škále vnímavosti a chápání svého nositele. A Stanislav Zindulka byl skutečný muž, charismatický džentlmen, sečtělý a vzdělaný člověk, plný humoru i poznání. Velký herec.“

VIDEO: Herec Stanislav Zindulka řečnil (a básnil) na vernisáži Sedmičky Josefa Lady

Video
Video se připravuje ...

Herec Stanislav Zindulka na vernisáži Sedmičky Josefa Lady Eva Fornálová

Fotogalerie
29 fotografií