Vdova přijela se svými rodiči a ke krematoriu kráčela v doprovodu švagrové. Později se k nim připojila i její tchyně, maminka zesnulého herce. Ovšem Jiří Pomeje st. (76) tou dobou už seděl v obřadní síni a stranil se i zbytku rodiny. Seděl od nich dokonce přes uličku! Andrea a její tchán si od sebe drželi odstup i při posledním rozloučení s člověkem, kterého oba milovali.

Během obřadu tak byla Andree oporou především ženská čast pozůstalých z rodiny Jiřího. Zejména s maminkou Jiřího sdílely žal, otíraly si téměř ve stejnou chvíli slzy kapesníky, a v jedné chvíli se dokonce držely i za ruce, aby si těžké momenty ulehčily. 

Rozdělená rodina

Neshody mezi Andreou a jejím tchánem panovaly přitom již delší dobu. Pomeje starší totiž nemohl snaše zapomenout, že jeho syna, když mu bylo nejhůř, opustila. Sbalila kufry a chtěla se s ním rozvést. Když u něj rakovina propukla po pár měsících znovu, rozlezla se mu do celého těla a musel být převezen do Nemocnice Na Pleši, nesměla ho tam Andrea ani navštívit!

S jeho nesmiřitelným postojem ale očividně nesouhlasí zbytek rodiny – švagrová Petra byla dýdžejce celou dobu na pohřbu oporou. Žalem zlomenou vdovu držela skoro celou dobu za ruku a odháněla od ní davy lidí, kteří se přišli s hercem, dabérem a filmovým producentem rozloučit.

Pro rodinu zesnulého Pomeje to bylo o to těžší, že se s milovaným synem a bratrem chtěli původně rozloučit jen v úzkém kruhu. Proto se také pohřeb nekonal v Praze, ale v jeho rodných Českých Budějovicích. Pak ale podlehli naléhání ze stran spřízněných umělců. „Respektoval jsem a respektuji přání rodiny. Nejprve si vzali čas na rozmyšlenou a nakonec souhlasili, že pohřeb bude veřejný. Každý, kdo měl Jirku rád, se tak mohl přijít rozloučit,“ oznámil Blesku hercův mecenáš a největší kamarád Pavel Pásek (51). Na poslední rozloučení se ve středu na budějovický hřbitov sv. Otýlie nakonec sjelo tolik lidí, že obřad začal s půlhodinovým zpožděním.

Andrea ovšem neprovokovala přítomností svého nového přítele Petra Plačka (37), který mezitím hlídal doma její pětiletou dceru Aničku. Tu nechtěla maminka vystavovat zbytečným traumatům. Ovšem o jeho smrti věděla. To, že ztratila tátu, připomínal věnec pod vyvýšeným katafalkem se světle hnědou rakví. Vzkaz na něm byl kratičký, ale o to dojemnější: „Pusu, Áňa".

Fotogalerie: Pohřeb Jiřího Pomeje (†54): Herec si přál…
244 fotografií

Píseň Ivety a útěk Andrey

Na poslední cestu Jiřímu Pomeje zazpívala i jeho druhá manželka Iveta Bartošová (†48), z reproduktorů se linuly tóny její písníčky k pohádce Z pekla štěstí. První žena, herečka Michaela Kuklová (50), nedorazila, neb ten den měla představení Když se zhasne ve 250 km vzdáleném Opočně.

Vdova Andrea se pak pro změnu nezúčastnila smuteční hostiny, okamžitě po pohřbu se polibkem rozloučila se švagrovou Petrou a odjela se svými rodiči zpátky do Prahy. Nejbližší pozůstalí a kamarádi pak vyrazili Jirkovu památku zapít do budějovického bistra Piano.

VIDEO: Zdeněk Troška vzpomíná na Jiřího Pomeje

Video
Video se připravuje ...

Troška vzpomíná na Jiřího Pomeje Blesk TV

Fotogalerie
236 fotografií