Pecha byl v milovaném Divadle Husa na provázku, kde exceloval v mnoha představeních, naposledy loni v březnu. Na derniéru hry Babička, kde nezapomenutelně ztvárnil titulní roli, ho zvali na podzim marně. Nepřišel. Už nemohl, trápily ho dlouhodobé zdravotní problémy. V minulosti se potýkal například s vážným onemocněním žaludku, trápily ho vředy, a tak musel podstoupit celou řadu operací. V roce 2008 mu navíc lékaři zjistili problémy s ledvinami, jednu měl mít podle parťáka Bolka Polívky (69) údajně menší než tu druhou.

Společné roky

Vzpomínky přátel by vydaly na knihu. „Jirka byl součástí mého života,“ svěřil Bleskupo kamarádově smrti Miroslav Donutil (68), který právě na Provázku kdysi začínal. „Odehráli jsme spolu mnoho představení, projeli obrovský kus světa, byli jsme v divadle jako jedna rodina,“ dodal s pohnutím herec. Přiznal, že na věčnost odešel nejen skvělý herec, ale taky velký kamarád.

Rána pro Provázek

„Byl to skvělý herec, dával do toho na jevišti vše,“ ocenila Pechovo divadelní mistrovství kolegyně Zdena Herfortová (73). „Odešel herec Jiří Pecha řečený Peca. Patřilo by se napsat, že Provázek utichl. Je tomu ale přesně naopak. Od rána volají a píší lidé, pro které něco – a většinou mnoho – znamenal. Tak živo jako dnes už tu dlouho nebylo,“ napsali v den Pechpovi smrti kolegové z Divadla Husa na provázku.

Jeho vášní byl kulečník

Pecha byl dvakrát ženatý. Z prvního manželství měl dceru, která žije v Austrálii, se svou druhou ženou dvě dcery. Mezi jeho velké koníčky patřil kulečník. V roce 2017 byl oceněn Cenou města Třebíče, tehdy už však bojoval s vážným onemocněním a nemohl se slavnostního předání zúčastnit. Cenu proto za něj převzala jeho choť Jana.

Fotogalerie
23 fotografií