Tomáš Plekanec podal žalobu, jejímž předmětem je návratové řízení podle haagské úmluvy o občanskoprávních aspektech mezinárodních únosů dětí. O této žalobě budou rozhodovat kanadské soudy,“ řekl Blesk.cz právník Lucie Vondráčkové Petr Machálek. Vysvětlil, že právě kvůli Plekancově žalobě nemohou děti na Vánoce domů do Česka, na což si hokejista sám stěžoval.

 „V rámci tohoto řízení zatím nebylo vydáno konečné rozhodnutí, ale kanadský soud uložil paní Lucii Vondráčkové, aby odevzdala soudu cestovní doklady obou dětí. Nemožnost dětí cestovat v době Vánoc do České republiky je tedy výsledkem aktivit právě pana Plekance. Kanadský soud rozhodl mimochodem ještě i o dalších otázkách, především ve vztahu k (základním) povinnostem pana Plekance vůči jeho dětem, ale to již zapomněl, anebo nechtěl pan Plekanec sdělit,“ dodal právník zpěvačky.

Vondráčková přitom dodala, že věří, že se s Plekancem dohodne. V žádném případě prý nebude bránit otci, aby se synem Matyášem a Adamem viděl. „Tatínek přiletí na pět dní. Čekám, až se mi ozve, a jsem připravená se s ním rozumně dohodnout. Vidět kluky může, kdykoliv chce,“ poslala vyjádření TV Nova. Dodala také, že chce s dětmi v Kanadě zůstat, jelikož tam mají zázemí, školu a kamarády.

Plekancova advokátka Lenka Radoňová ale uvedla, že vše nešlo tak hladce a soud musel rozhodovat i o programu vánočních svátků. „Kanadský soud přisvědčil právo otce na styk s dětmi o Vánocích a neumožnil matce, realizovat její přání, trávit vánoční svátky a následné prázdniny bez otce v Kanadě a na Kubě,“ napsala v prohlášení.

Fotogalerie
45 fotografií