Psalo se 28. dubna 2014. V 16 hodin a 30 minut volala maminka Svatava své dceři Ivetě. Telefon nikdo nebral. Po půlhodině zvonil paní Bartošové telefon. Bylo to Ivetino číslo, ozval se ale zpěvaččin manžel Josef Rychtář (60).

Přestávala mluvit

„Ivetka je unavená, protože vařila, tak si šla lehnout. On prý jede do města na nákup, že Ivetka má chuť na rybu, tak jí ji jede koupit, a že mi kolem půl osmé zavolají,“ říká Svatava Bartošová v právě vycházející knize Má dcera Iveta autorů Miroslava Graclíka a Václava Nekvapila.

A to se také stalo. „Ivetka byla úplně v pohodě, nebyla opilá, všechno bylo v pořádku. Už jsem totiž po těch letech poznala, když měla něco v sobě. Navíc si přede mnou dávala pozor, a když věděla, že mi bude volat, tak by předtím určitě nepila, ale nevím, jestli jí on nedal nějaké prášky. Sice mluvila pomalu, byla unavená, ale bavila se normálně,“ popisuje v knize paní Svatava.

Asi půl hodiny si zpěvačka povídala s mámou o synovi Arturovi (dnes 22), o tom, jak se jí daří a co ji bolí, protože byla po operaci břicha. „Prostě jsme probíraly běžné věci. Říkala mi, ať se o ni nebojím, že už bude všechno v pořádku. Potom jsem už přemýšlela, o čem se ještě budeme bavit, protože už přestávala mluvit. Když už to nemělo cenu a ztichla, řekla jsem jí, ať si odpočine,“ vzpomíná Svatava Bartošová.

Mám tě ráda, mami

A právě v tuhle chvíli se Iveta, vědouc, co hodlá udělat druhý den, s maminkou rozloučila. Když se paní Svatava zeptala, zda si zítra zase zavolají, dostalo se jí odpovědi: „Maminko, mám tě ráda, měj se hezky a dej na sebe pozor!“ A to byl konec jejich posledního rozhovoru. Druhý den, 29. dubna 2014, jí nezavolala dcera, ale zeť Josef. „Iveta skočila pod vlak,“ sdělil jí Rychtář a položil telefon.

Trestní oznámení na Rychtáře

Poslední telefonát Ivety s matkou Svatavou Rychtář nahrával. „A potom jej dal do televize. Hrozně mě to ranilo, podala jsem na něj za to na policii trestní oznámení, ale nakonec nedostal ani pokutu,“ prozrazuje Svatava Bartošová také v knize.

VIDEO: Víš lásko - Takhle krásná byla Iveta na vrcholu sil...

Video
Video se připravuje ...

Víš lásko: Takhle krásná byla Iveta na vrcholu sil... Supraphon

Fotogalerie
19 fotografií