Divadlo Na zábradlí a hlavně adaptace Hrabalovy novely Příliš hlučná samota byly pro herce vším, a proto s nimi chce být spojen i při svém pohřbu. „Zamiloval jsem se do té inscenace takovým způsobem, že jsem se s ní potom těžko loučil. Dokonce mám schovaný kostým a chtěl bych ho obléknout jako kdysi Gérard Philipe kostým Cida,“ svěřil před kamerou ČT Mrkvička třesoucím se hlasem. Jeho posledním přáním tak je být uložen do rakve v ošuntělém kabátu a klobouku, které poprvé oblékl už v roce 1983.

Myšlenky na vlastní pohřeb jsou zřejmě způsobeny zhoršujícím se zdravotním stavem herce. V šestidílném dokumentu k 60. výročí Divadla Na zábradlí, který můžete vidět každé pondělí ve 20:20 na ČT art, se mu třese nejen hlas, ale také pravá ruka. „Mám parkinsona, takže nemůžu psát. Já už teďka nesvedu ani podpisový vzor v bance! Ten třas je nepředvídatelný. Někdy mi ruka náhle uteče,“ svěřil se Mrkvička před časem s tím, že to není jediný zdravotní problém, se kterým se potýkal. Loni v létě mu lékaři odhalili bolestivé zánětlivé onemocnění zvané Polymialgiarheumatica.

„Všechno mě bolelo, všechny klouby, nemohl jsem ani sejít ze schodů, musela pro mě přijet sanitka,“ zavzpomínal v rozhovoru pro Téma. Představitel poručíka Stejskala ze seriálu Třicet případů majora Zemana či Emila Kintzla z Policie Modrava propadal beznaději. Bál se, že skončí na invalidním vozíku. „Tehdy jsem si poprvé připustil, že je to možná konečná,“ přiznal Mrkvička.

Kromě parkinsona bojuje také s depresemi. „Trpěl jsem jimi už dřív, ale pokaždé jsem se z nich nějak vyhrabal,“ svěřil se Mrkvička. „S depresemi si hraju už tak deset, možná patnáct let. A chvílemi to bylo až sebevražedné,“ prozradil herec, kterému zdravotní stav nedovoluje ani hrát. Naposledy se objevil loni ve druhé řadě nováckého seriálu Policie Modrava, kde měl kvůli svému stavu jen jeden natáčecí den! Ve třetí sérii se už pravděpodobně neobjeví.

Fotogalerie
6 fotografií