Alan Alda, držitel Emmy, který byl hlavní hvězdou komediálního seriálu z prostření korejského válečného konfliktu M.A.S.H., v úterý v rozhovoru pro CBS This Morning oznámil, že mu byla v roce 2015 diagnostikována Parkinsonova choroba.

Nemoc mi našli před třemi a půl roku a já od té doby žil dál naplno,“ řekl dvaaosmdesátiletý herec. „Hrál jsem, dával rozhovory, pomáhal v Alda Centru… Nastartoval jsem novou éru.“

Herec také řekl, že na sobě nesledoval žádné větší příznaky, kromě občasného třesu. „Myslel jsem si, že je jen otázkou času, než někdo začne vyprávět tenhle můj příběh… ze smutného pohledu. Což ale není skutečnost,“ řekl Alda, který se v rozhovoru tvářil, jako by ho netrápilo nic víc než lehčí rýma.

Mimochodem, skutečné jméno Alana Aldy je Alphonso D’Abruzzo a role Hawkeyeho Pierce v seriálu M.A.S.H. mu nakonec vynesla senzačních šest Zlatých glóbů a dvě ceny Emmy. Po skončení seriálu se věnoval filmům, známé jsou například snímky Čtyři roční období nebo Betsyina svatba. Objevoval se také ve filmech Woodyho Allena, například ve snímku Zločiny a poklesky. A přestože hrál v seriálu chronického sukničkáře, je ve skutečnosti od roku 1957 s jednou ženou, klarinetistkou Arlene Weiss.

Fotogalerie
24 fotografií

 Podívejte se na přehled nejlepších seriálů posledního desetiletí podle webu Reflex.cz