„Nebylo to podle našich představ. Byli jsme tam cizí. Kamarádi, spolužáci a známí zůstali v mých rodných Mariánských Lázních, v Brně, kde jsem studoval, v Praze, odkud jsme utekli,“ vzpomíná herec. Přišly pochyby, smutek a samota. „Živil jsem se jako číšník,“ přiznává Zdeněk. Pak dělal majordoma. Zjistil, že mezi Evropou a Amerikou existují velké rozdíly. Pořád se cítil jako vyděděnec. „Naštěstí umím ledacos překousnout, obrátit to ve srandu,“ říká Maryška.

Po dlouhých drsných letech přišla odměna. Prosadil se jako herec, vzali ho do legendárního Actor´s Studia, kde byl i Marlon Brando (†80) a Marilyn Monroe (†36). Díky jazykové vybavenosti točil filmy. Pak přišel rok 1989.

Touha po domově byla silná, i když si americké občanství a agenta ponechal. „Po třinácti letech jsem se vrátil, Miriam v Americe zůstala. A začalo to skoro nanovo, protože jsem tu dlouho nebyl,“ popisuje Maryška. Dnes hraje v Divadle Na Jezerce a v Divadle Na Fidlovačce, hostoval v Národním. Hodně dabuje a občas si za kopečky vyjede něco natočit. Ale rád se vrací...

Kvůli vnoučatům Gavrielovi a Mie své páté manželky Hanky se Zdeněk začal učit portugalsky. „Poslouchám filmy v originále a cédéčka. Ale jsem rád, že oni se učí česky,“ přiznává herec.

Fotogalerie
9 fotografií