Kdyby nebyla drsná a hystericky se nebrala za svá práva, neměl film šanci na úspěch. Cenzura film pošle k ledu a Lukáš Bech by se nestal dětskou hereckou hvězdou (mj. Lucie, postrach ulice, Návštěvníci, Rumburak). Chytilová vždycky rebelovala, ale byla umanutá a hubatá a potentáty ukřičela. Uměla zmanipulovat i takové sekerníky, jako byli šéf kultury na ÚV KSČ Miroslav Müller nebo ústřední dramaturg Ludvík Toman.

A zejména u herce Lukáše Becha to bylo nutné. Při obsazování jí ho nechtěli povolit. Jeho tatínek totiž podepsal manifest z roku 1968 Dva tisíce slov. „Jste blázen? Jak je možné, že takhle malé dítě nese zodpovědnost za činy svého otce?“ vřískala tehdy na Tomana. Aby měl pokoj, couvl. Bechovi bylo šest a bylo nesmyslné šikanovat malého talentovaného cvrčka kvůli deset let starému podpisu.

5255425:gallery:true:true

Normalizační establishment byl dalek pravidlům zdravého rozumu. O tom jsou ostatně příběhy knížky Čest práci, soudruzi!, která právě vychází v edici Blesk Extra. Jsou tam story nejen o tom, jak řádily nůžky cenzorů ve filmech, ale i další absurdity doby, rozhovory, dramata...

Chytilová ale neměla vyhráno. Objevila v obchodním domě Kotva Dagmar Slivinskou, neherečku, která jí ale zapadala přesně do role. „Ne, tu vám nepovolíme,“ zamítli shora. Důvod? Vdala se za francouzského komunistu, který do Československa odešel, protože se ve Francii nepohodl s ostatními soudruhy ze strany. A zdejšímu vedení se to zdálo podezřelé. Je to blázen, provokatér, nebo agent? Chytilová okamžitě běžela za Müllerem. „Tak já tomu přesvědčenému komunistovi z Francie řeknu, jací jste tady ve vedení strany blbci a jaké jste si našli důvody, proč nemůže jeho žena hrát ve filmu,“ držkovala Věra Chytilová a Müller srazil paty. Byla zvyklá jednat hned, horká hlava v jejím případě zmohla víc...

Pikantní je příběh třetího obsazení. Neherec, jakýsi pan Gottwald, měl sice kádrově bezvadné jméno, ale zase měl za sebou rvačku s nějakým vysoce postaveným komunistou, kterého zranil. A tenhle škraloup už byl moc. Je ovšem možné, že papaláši prostě nechtěli ustoupit úplně ve všem. Místo Gottwalda hrál nakonec Bronislav Poloczek.

Fotogalerie
7 fotografií