"Naši se rozvedli, táta v osmašedesátým emigroval s mou sestrou, rodina Kludských - tedy rodina mé mámy - dostala dvouleté angažmá do Itálie a máti mě musela nechat měsíc v dětském domově, než se jí podařilo vyřídit všechny papíry k tomu, aby mě do Itálie odvezla. Pamatuju, jak jsem koukal z okna, teklo mi z uší, byl jsem nemocnej," zavzpomínal Michal David pro časopis Reflex.

Tátu Vladimíra Štancla (†79), který v roce 2011 zemřel, neviděl přes 10 let. Nejen kvůli jeho emigraci, ale i kvůli špatným vztahům rodičů. Vyhledal ho až později jeho nevlastní strýc, herec Ivan Vyskočil. „Michalův tatínek si vzal za manželku moji sestru, a se svým synem dlouho nebyl v kontaktu. Nechci rozebírat proč, v krátkosti jen řeknu, že se nerozešel v dobrém s jeho matkou. Někdy v osmdesátých letech při jednom telefonátu se zajímali, že v televizi viděli nějakého kluka, co zpívá s Krokama Františka Janečka, a že mají dojem, že to je Ládíček. Michal se rodným jménem jmenuje taky Vladimír. Tak jsem ho vyhledal, potkali jsme se a dal jsem je dohromady se švýcarskou rodinou. František Janeček tehdy přes svoje kontakty zařídil, že se ve Švýcarsku setkali. Klávesy, co na nich pak Michal hrál v televizi, mu táta právě koupil ve Švýcarsku,“ prozradil Vyskočil v knize 1968 očima 50, která mapuje osudy českých hvězd po okupaci.

A i Vyskočil se svou rodinou dlouho nebyl v kontaktu. „Když jsme dotočili Drsnou planinu, což byl takový film posvěcený ministerstvem vnitra, pozval nás na recepci Jaromír Obzina. Myslím, že to byl rok 1979. A měl tam takový řeči, jako že oni, myšleno strana, nikomu nezakazují nikam vycestovat a podobně. Ve mně byla malá dušička, ale přesto jsem se ozval a řekl mu, že já nikam nemůžu, protože mám ve Švýcarsku rodinu. On že můžu vyjet, kam chci. Oponoval jsem, že se to sice pěkně poslouchá, ale na pasovce to vidí jinak. Pak se to skutečně nějak udělalo a já poprvé vyjel, a dokonce s celou rodinou. Jenže ve Švýcarsku si zase mysleli, jakej jsem asi estébák, že mě takhle pouští s rodinou ven. No a pak jsem se zase vrátil. Dodneška mám tik, že když jedu do zahraničí, tak se třesu, kdo mě bude stavět a vyslýchat,“ dodává Vyskočil.

Fotogalerie
26 fotografií