V neděli jsme se po letech sešli s kamarády ze strážnického gymnázia. Řeč se stočila na Milana Šimáčka (†56), který se proslavil jako vojín Vata z Černých baronů či rotmistr Soudek v Tankovém praporu. A přesně v té chvíli na druhém konci republiky umíral na rakovinu jater.

„Milan na tom není dobře, má rakovinu,“ nesl jsem zlou zprávu přátelům. „Snad to dopadne dobře, je bojovník...“ shodli jsme se toho večera. Nedopadlo. Milan v pondělí v noci umřel. Byl to nevšední chlap s renesančními zájmy, který miloval život a všude ho bylo plno. Odmítl chemoterapii. Jako hluboce věřící se odevzdal osudu.

Milana přivedl k herectví jeho starší spolužák z gymnázia Břetislav Rychlík (60), kterého viděl hrát v brněnském HaDivadle. „Úplně mi to změnilo život. Chci být jako oni,“ tvrdil nám Milan za školou na tajných kuřáckých pauzách. Později sehnal hezkou spolužačku Alenu a pár dalších a ještě jako gymnazista zinscenoval své první studentské divadlo. Probojoval se s ním dokonce do místního kulturáku.

Milan chtěl hrát opravdické divadlo, musel ale na vojnu do Litoměřic. „Nabízel se nám pak jako kulisák, účetní, holka pro všechno. My ale neměli tehdy místo. Arnošt Goldflam, když viděl jeho zápal, Milana doporučil Honzovi Schmidovi do Ypsilonky. A tam si ho pak – i vedle největší tehdejší hvězdy Oldřicha Kaisera – všimli lidi od filmu, a tam se vlastně poprvé proslavil,“ vzpomíná Rychlík.

Milan vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze. Jako mladý inženýr se stal ekonomickým náměstkem Paláce kultury. „Potřeboval bych lístky na Björk, už je vyprodáno,“ žadonil jsem po telefonu. „Přijeď, protáhnu tě na přístavek!“ nebyl problém službičky krajanovi. „Tu máš od babičky slivovicu,“ dávám mu všimné. „Ale tos neměl, dík,“ blýskne mu v očích.

Na rodné Slovácko a kamarády nedal dopustit. Psával všem dlouhé, košaté e-maily. Plánoval, líčil, kde všude byl, s kým se potkal a taky na co se těší. Psal povídky, scénáře, dokonce si troufl na básně. A zasedal v porotách filmových festivalů nejen u nás, ale i v Německu, Polsku a na Slovensku. „Chtěl bych toho ještě tolik stihnout...“ zasnil se při posledním setkání. Jeho oči už ale byly trochu posmutnělé.

Politik, mluvčí i kritik

Po zániku „Pakulu“ Milan příležitostně hrál divadlo a točil filmy, patřil k oblíbencům režiséra Víta Olmera (76). Na živobytí si ale vydělával také psaním a nakoukl v dresu lidovců i do komunální politiky v Praze.

Před 11 lety se stal tiskovým mluvčím Hospodářské komory Hlavního města Prahy, připravoval pro byznysmeny i zdařilý ekonomický časopis. Později psal ekonomické články a recenze do kulinářských časopisů. Milan totiž kromě divadla náramně miloval i jídlo.

VIDEO: Zesnulý Milan Šimáček (†56) z Tankového praporu a Černých baronů: V naší rodině se žije krátce!

Video
Video se připravuje ...

Zesnulý Milan Šimáček (†56) z Tankového praporu a Černých baronů: V naší rodině se žije krátce Zuzana Bubílková, Jan Jedlička

 

Fotogalerie
23 fotografií