Subtilní žena, která ale disponuje obrovskou vnitřní silou! To je pro mnohé Meda Mládková. Právě díky energii a zarputilosti se jí podařilo vybojovat zchátralou budovu Sovových mlýnů na Kampě pro muzeum, které se stalo domovem rozsáhlé sbírky českého a středoevropského moderního umění v hodnotě mnoha set milionů korun. „Řekla mi, že se na narozeniny těší. Hlavně na to, že je oslaví s přáteli, kteří ji mají dnes navštívit,“ řekl Blesku Jiří Pospíšil (TOP 09), dlouholetý přítel Mládkové a předseda správní rady Musea Kampa.

Meda Mládková se narodila 8. září 1919 jako Marie Sokolová v Zákupech na Českolipsku. Po druhé světové válce odešla do Ženevy, kde studovala ekonomické a politické vědy. Když přišel komunistický převrat roku 1948, rozhodla se zůstat v zahraničí. I tam ale byla v kontaktu s dalšími exulanty, spolupracovala na Peroutkově časopisu Skutečnost a založila exilové nakladatelství Edition Sokolova. Postupně pak žila v Paříži a ve Washingtonu.

Meda Mládková kromě sbírání děl také pomáhala československým umělcům, kteří nemohli vystavovat, a finančně je podporovala. „Na Medě je úžasná její zarputilost a odhodlanost, se kterou dokáže své nápady zrealizovat. Patří k lidem, kteří na mě měli ohromný vliv, například jsem se kvůli ní stal vegetariánem,“ popsal její osobnost Jiří Pospíšil

Meda Mládková nesbírala umění pouze pro svou potěchu, snažila se také o to, aby se svět o českém moderním umění dozvěděl. Svou sbírku vystavila v roce 1987 ve Vídni a o rok později ve Washingtonu. Po roce 1989 pro ni začala hledat vhodné místo v Čechách. Heslo svého muže „Vydrží-li kultura, přežije národ“ nechala zvěčnit i na budově Sovových mlýnů.

Unikátní sbírka

Svou sbírku budovala spolu s manželem Janem (†77) od 50. let i přesto, že oba žili v zahraničí a do rodné vlasti se dostali jen zřídka. Získala ji pro muzeum v Sovových mlýnech a nenechala se zastavit ani dlouhým jednáním s úřady, kterým se její nápady zrovna nelíbily, ani ničivou povodní, která opravenou budovu znovu zdevastovala. Z galerie je nyní zavedená a prosperující instituce a Meda Mládková se tak může plně soustředit na oslavy.

Přelomový byl pro ni rok 1955, kdy poznala svého budoucího manžela Jana Viktora Mládka. „Prožili jsme spolu krásné chvíle. Hodně jsme cestovali a navštívili krásná místa,“ vzpomínala na něj po letech. Druhé osudové setkání bylo to s Františkem Kupkou v roce 1956 poblíž Paříže. „Zazvonila jsem na jeho dveře. Otevřel mi starý pán v bílém kabátu. Představila jsem se jako česká studentka a že bych chtěla vidět jeho obrazy,“ popsala později, kdy se poprvé potkali. Jeho obrazy ji uchvátily a později se staly základem rozsáhlé sbírky umění, kterou s manželem budovala.

VIDEO: Meda Mládková září. Proč ji obdivují o generace mladší ženy?

Video
Video se připravuje ...

Meda Mládková (95) září: Proč ji obdivují o generace mladší ženy? Matěj Smlsal, Jan Jedlička

Fotogalerie
18 fotografií