Večer před tím osudným dnem jsme byli i s dětmi společně na večeři aJirka si stěžoval, že ho pobolívá v uchu. Nebylo to nic výjimečného. Letité trvalé proděravění bubínku mu občas působilo potíže. Nakapala jsem mu antibiotické kapky a dohodli jsme se, že hned následující den půjde k doktorovi,“ svěřila Blesku manželka oscarového režiséra. Pak odjela, protože s dětmi žije na jiné adrese než režisér.

Ráno ale nastal poplach, neboť se manželovi nemohla vůbec dovolat. „Okamžitě jsem se rozjela domů a našla ho bezvládně ležet na zemi! Nebyl schopen si ani zavolat pomoc,“ popsala Olga dramatické okamžiky, které se odehrály v druhé půlce loňského listopadu.

Režisér okamžitě po převozu do nemocnice prodělal operaci mozku, po které byl uveden do umělého spánku. Přestože se jeho stav od probuzení stále zlepšuje, jeho žena si dodnes vyčítá, že kdyby byl řádně očkován, všechno mohlo být jinak! „Hodně na to myslím, ale musím to nechat být, už to nejde změnit! Asi je normální o tom přemýšlet...“ povzdechla si Olga.

Očkovací průkaz

Podle ní je zázrak, že režisér útok zákeřného pneumokoku vůbec přežil! „První diagnóza totiž zněla mrtvice. Jen díky tomu, že v Ústřední vojenské nemocnici ve Střešovicích rychle rozeznali, že jde o pneumokokovou meningitidu, je manžel naživu!“ podotkla Menzelová.

Dokonce se kvůli tomu zapojila do kampaně propagující očkování proti této nebezpečné nemoci! „Kolaps manžela mě donutil vyhledat očkovací průkaz a dohnat všechna očkování, která jsem zanedbávala. Musela jsem si uvědomit, že jsem teď zodpovědná za děti a nemohu si dovolit hazardovat se zdravím,“ prozradila Blesku Menzelová na včerejší tiskovce v pražské Nemocnici Na Bulovce. A na důkaz svých slov se »pochlubila« očkovacím průkazem ještě ze základní školy.

Meningitida může zabíjet

Meningokoková infekce nebo také meningitida je zákeřné infekční onemocnění, které rychle postupuje a napadá mozek nebo míchu. „Až sedm z deseti lidí, kteří onemocnění přežijí, má doživotní následky. Patří k nim amputace končetin, ztráta sluchu, problémy se soustředěním, deprese, bolestivost kloubů nebo epilepsie,“ sdělila Blesku MUDr. Hana Roháčová, primářka infekční kliniky pražské Nemocnice Na Bulovce. Podle ní počet onemocnění v Česku roste, jen loni to bylo 68 případů a deset lidí zemřelo. Lékařka proto doporučuje očkování, které má vysokou účinnost.

Jak onemocnění poznat

V první fázi onemocnění se objevují horečky, bolesti hlavy, malátnost, nevolnosti nebo bolesti v kloubech, které trvají několik dnů. Vše může připomínat virózu, ale po krátké úlevě nastupují velmi silné bolesti hlavy, světloplachost a zvracení. „Příznakem poškození nervového systému je ztuhnutí svalů na šíji, svalový třes, závratě nebo dezorientace,“ popsala primářka Roháčová s tím, že rozhodující je rychlý zásah lékařů. Upozornila, že přibližně u třetiny nakažených první, méně výrazná fáze chybí a nemoc rovnou nastoupí v plné síle.

Fotogalerie
34 fotografií