Slavnostní uvedení je naplánováno na 23. února 2018, kdy legendární osobnost české kinematografie oslaví osmdesáté narozeniny. Jiří Menzel se tak symbolicky vrací na festival, kde v minulých letech zaznamenal velké úspěchy jako režisér.

Ale zda se světové premiéry snímku režiséra Martina Šulíka zúčastní i režisér, nikdo netuší. Menzel je zatím stále v intenzivní péči specialistů Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích, kde se loni koncem listopadu podrobil náročné operaci hlavy, řekla ČTK spolupracovnice jeho manželky Hana Tietze.

Tlumočník, road movie o dvou svérázných mužích, které svedla dohromady náhoda, aby se vydali po Slovensku na cestu za poznáním pravdy o vlastní minulosti, byl vybrán do hlavního programu, sekce Berlinale Special, která představuje mimořádné kinematografické počiny či pocty světovým filmařským osobnostem. Vedle Jiřího Menzela v titulní úloze asketického tlumočníka Aliho si úlohu rakouského učitele, bonvivána se slabostí pro ženy a alkohol, zahrál přední rakouský herec Peter Simonischek.

Menzel napřed loni v listopadu trpěl bolestí ucha, pak celé hlavy. Zkolaboval a našli ho ležet v bytě. Po převozu do Ústřední vojenské nemocnice v pražských Střešovicích se musel podrobit těžké mnohahodinové operaci mozku, po níž ho lékaři uvedli do umělého spánku, z něhož procitl až těsně před Vánocemi. Od té doby nejsou o jeho zdravotním stavu žádné informace.

VIDEO: Než upadl do kómatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku!

Video
Video se připravuje ...

Než upadl do kómatu, stihl natočit poslední film! Menzelův Tlumočník má první ukázku! Bioscop

Fotogalerie
46 fotografií